Archeologische sporen


Op deze pagina vindt u informatie over de gevonden archeologische sporen uit de 15e, 16e en de 18e eeuw.

De archeologische vondsten die tijdens de opgraving zijn aangetroffen, zijn divers van aard en datering. Het vroegste materiaal dateert rond 1450, maar er is ook materiaal gevonden van nu. Bestek, aardewerk, kookgerei, spitsteen, tegeltjes, bouwmateriaal, dierenbotten, vlechtwerk en nog veel meer. Bewoners hebben hun huisdieren zorgvuldig begraven. Bij Hooftstraat 133-141 is het skelet van een oud hondje gevonden met artritis. En in plangebied Rijnzijde Zuid zijn een jong paard en een rund begraven.

Meer en uitgebreidere informatie over de archeologische onderzoeken en de resultaten is te vinden in de rapporten die zijn genoemd in de bronvermelding.

Archeologische resten in Rijnzijde Zuid (bron: ODMH)

Hooftstraat 133 - 141

Ook bij Hooftstraat 133-141 is veel aandacht geweest voor de koppeling van archeologische resten aan beschikbaar kaartmateriaal, in dit geval de kadastrale minuut van 1811-1832

Herberg De Prins van Oranje

Een bijzonder pand in het rijtje was Hooftstraat 49-53. Hier stond Herberg De Prins van Oranje,  een groot complex dat over verschillende gebouwen verspreid was.

Bakkerij aan de Hooftstraat

Een ander bijzonder invulling van een pand is die van voormalige Hooftstraat 59-63. De eerste vermelding van dit adres komt uit 1600.