Label C identificatie tool


Om ervoor te zorgen dat het controleren van de verplichting voor energielabel C bij kantoren makkelijker wordt, heeft de ODMH een handige tool ontwikkeld, genaamd de ODMH Label Identificatie Tool. In samenwerking met IPLO en ODNL stellen we deze tool nu ook beschikbaar voor andere instanties die hiertoe bevoegd zijn. Hieronder leggen we uit waarom we deze tool hebben gemaakt, hoe hij werkt en hoe jij er ook gebruik van kunt maken.

Waarom

De tool laat duidelijk zien welke adressen te maken hebben met de regelgeving voor energielabel C bij kantoorgebouwen. Door de ODMH Label Identificatie Tool te gebruiken, bespaar je tijd en zorg je voor overzicht en een efficiënte uitvoering van taken om deze regelgeving te handhaven.

Wat

Met deze tool kun je makkelijk zien welke gebouwen zijn vrijgesteld, welke voldoen aan de regels en welke niet voldoen wat betreft het energielabel C voor kantoorgebouwen. Je kunt ook veranderingen bijhouden, zodat je altijd een up-to-date overzicht hebt tijdens het proces van handhaving. De tool helpt je bij het maken van de volgende lijsten:

  • Gebouwen die een waarschuwing hebben ontvangen over de energielabel C-verplichting.
  • Gebouwen die nader onderzocht moeten worden door een bezoek ter plaatse.
  • Gebouwen die voldoen aan de energielabel C-verplichting.
  • Gebouwen die zijn vrijgesteld van de energielabel C-verplichting.

Hoe

De tool verzamelt informatie van verschillende bronnen. De lijst van kantoren van de RVO vormt de basis van de tool en wordt elke drie maanden bijgewerkt. We voegen hier de geregistreerde energielabels aan toe, afkomstig van de website EP-online, die dagelijks wordt bijgewerkt. Als laatste kunnen we ook gegevens van de WOZ (waarde onroerende zaken) van één of meerdere gemeenten toevoegen aan de tool, hoewel dit niet verplicht is. Uit ervaring blijkt wel dat dit helpt om de tool nog effectiever te maken. Hierna wordt er een onderzoek uitgevoerd. De gegevens uit verschillende bronnen worden automatisch vergeleken en gefilterd. Ook wordt de informatie verwerkt aan de hand van de "Beslisboom - Energielabel C kantoren" van de RVO. Dit wordt aangevuld met een analyse van specifieke gebouwen aan de hand van beschikbare beelden van 3D-straatopnames. Elke keer dat een gebouw wordt ingedeeld, wordt dit in de tool geregistreerd.

De tool zelf gebruiken?

Download hem dan vanaf 1 september 2023 hieronder:

Let op aan het gebruik van de tool kunnen geen rechten worden ontleend.

Vragen?

Heb je vragen over de Label C identificatietool of hoe wij hem gebruiken? Neem dan contact op via energie@odmh.nl.