Vacature adviseur duurzaamheid

Gepubliceerd op 22 maart 2022

Zorg jij ervoor dat de bedrijven in Midden-Holland verder verduurzamen? Weet jij met jouw kennis en enthousiasme duurzame opwek van energie te versnellen? Of weet jij alles van de circulaire economie? Dan heeft ons team Duurzaamheid bij de Omgevingsdienst Midden-Holland per direct plek voor jou als

Ervaren adviseur duurzaamheid
32 - 36 uur


Het team Duurzaamheid bestaat uit 10 adviseurs duurzaamheid en 4 specialisten Natuur- en Milieueducatie. Met ons team ondersteunen we onze klantgemeenten en provincie bij het uitvoeren van hun duurzaamheidsbeleid.

Wat ga je doen als adviseur duurzaamheid?

Als adviseur duurzaamheid adviseer je de gemeenten bij de verduurzamingsopgaven waar zij verantwoordelijk voor zijn. Je geeft advies, werkt mee en geeft vanuit jouw rol een inhoudelijke bijdrage aan duurzaamheidsprojecten en -onderzoeken of aan grote programma’s zoals de Regionale Energiestrategie (RES).

Jouw inhoudelijke kennis kan goed van pas komen bij uiteenlopende duurzaamheidsvraagstukken, bijvoorbeeld het begeleiden van verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, het stimuleren van verduurzaming bij bedrijven of het aanjagen van de circulaire economie in de provincie. Een groot deel van ons werk is gerelateerd aan de energietransitie, dus we verwachten dat je daar ervaring mee hebt en mee aan de slag kunt.

Als adviseur duurzaamheid heb jij kennis of ervaring binnen in ieder geval twee van de volgende kennisvelden:

 • Kennis van verduurzaming van bedrijven. Bijvoorbeeld voor het opstellen van een Duurzaamheidsprofiel Locatie of het opzetten van een consortium van bedrijven;
 • Adviseren van de gemeenten over de (regionale) opwek van duurzame energie.
 • Aanmoedigen van circulaire oplossingen door bedrijven te adviseren over grondstoffen en reststromen;
 • Kennis van mobiliteitsvraagstukken, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van acties voortkomend uit het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP)
 • Meer technische kennis van de warmtetransitie
 • Het rapporteren van ruwe data in een begrijpelijk overzicht voor onze gemeenten of provincie.

Hierin werk jij zelfstandig aan jouw projecten en onderhoud jij het contact met de gemeenten. Daarnaast werk jij ook samen met jouw collega’s aan grotere projecten. Welke projecten jij gaat uitvoeren hangt af van de wensen van de gemeente(n) en de kennis en ervaring die jij meebrengt.

Jouw kwaliteiten

 • Je signaleert tijdig knelpunten en werkt daarin oplossingsgericht. Je gebruikt hierbij een integrale en proactieve aanpak en doet aan duidelijk verwachtingsmanagement.
 • Vanwege jouw ervaring kun jij met jouw inhoudelijke kennis jouw teamgenoten ondersteunen en haal je energie uit het coachen van minder ervaren collega’s.
 • Jij snapt hoe je bedrijven kunt adviseren en aanmoedigen om aan de slag te gaan met verduurzaming, en herkent daarin de obstakels.
 • Je vertaalt complexe vraagstukken naar begrijpelijke adviezen voor gemeenten en provincie.

Daarnaast vragen wij het volgende:

 • Je beschikt over HBO/WO werk- en denkniveau;
 • Ruime ervaring (minstens 3 jaar) met projectmatig werken en duurzaamheidsvraagstukken, liefst binnen het openbaar bestuur;
 • Relevante kennis van duurzaamheid;
 • Een goede bestuurlijke en organisatiesensitiviteit.
 • Kennis en ervaring met verwerken van data in Excel en/of PowerBI is een pre.

Waarom jij kiest voor werken bij de ODMH?

Wil jij een baan die ertoe doet? Dan is een baan bij de ODMH echt iets voor jou. Wij willen onze regio duurzamer maken. Zodat inwoners en ondernemers nu én in de toekomst in een veilige, duurzame en gezonde omgeving kunnen wonen en werken. Via werken bij de ODMH  kan je meer zien over ons mooie werk.

Werken bij ons betekent ook, werken voor een ambitieuze, innoverende en digitaal gestuurde organisatie in een informele sfeer met ongeveer 200 collega’s. We bieden goede en flexibele arbeidsvoorwaarden en ruime mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Ben jij een vroege vogel, begin je liever iets later, of wil je je kinderen graag naar school brengen? Geen probleem, we werken met flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.

Verder bieden wij:

 • Een salaris van maximaal € 4.671,- bruto per maand (CAO SGO, schaal 10) bij een 36-urige werkweek. Doorgroei naar een uitloopschaal is mogelijk;
 • Een individueel keuze budget (IKB) van 17,05 % wat je kan opnemen wanneer het jou uitkomt;
 • Een online leeromgeving via GoodHabitz die altijd voor jou beschikbaar is met een gevarieerd aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden;
 • Regelmatig informele activiteiten zoals een gezondheidsdag, afdelingsuitje en een gezellig eindejaarsfeest.
 • De ODMH is goed bereikbaar, zowel met de trein als met auto. Wij stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets en hebben daar goede regelingen voor;
 • Ons parkeerterrein heeft parkeerplekken met elektrische laadpalen.

Klaar voor een zinvolle bijdrage aan onze leefomgeving en ons team aan specialisten?

Solliciteer dan en we nemen snel contact met je op!

Heb je vragen?

Bel voor vragen over de functie met Koen Sillevis Smitt, Teamleider duurzaamheid a.i. 06 – 82 37 50 26 (werkdagen ma t/m do). Je kan hem ook een Whatsapp bericht sturen.

Bel voor informatie over de sollicitatieprocedure met Liesbeth van der Poel,
HR-adviseur , 088 -  54 50 371 (werkdagen: ma,wo,vr) .

Delen? Graag!

Maar acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen wij niet op prijs.