Adviseur duurzaamheid

Gepubliceerd op 27 januari 2021

Zorg jij ervoor dat de eerste wijken van het aardgas af gaan? Analyseer jij de CO2-reductie die we behalen met specifieke programma’s in de regio? Ben jij de duurzaamheids­­vraagbaak bij één van onze zes gemeenten? Dan heeft ons team Duurzaamheid te Gouda per direct plek voor jou als

Adviseur duurzaamheid (ervaren)
32 - 36 uur

Het team Duurzaamheid bestaat uit tien adviseurs duurzaamheid en vier specialisten Natuur- en Milieueducatie. Met ons team ondersteunen we onze klantgemeenten en provincie bij het uitvoeren van hun duurzaamheidsbeleid.

Wat ga je doen als adviseur duurzaamheid?

Als adviseur duurzaamheid ben je een echte generalist en zit je bij de gemeenten aan tafel om mee te werken aan duurzaamheidsprojecten en -onderzoeken of grote programma’s zoals de regionale energie strategie.

Je werkt mee aan uiteenlopende duurzaamheidsvraagstukken, bijvoorbeeld het begeleiden van windenergie-initiatieven, het stimuleren van verduurzaming bij bedrijven of het organiseren van een (digitale) bewonersavond over energiebesparing voor particulieren. Ook data analyseren is een onderdeel van je werkzaamheden. Interesse in en kennis van opdrachten waarbij met data gepuzzeld moet worden, is daarom een grote pré.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • In kaart brengen waar bedrijven zijn die veel aardgas verbruiken;
 • Op basis van open data kenmerken van wijken visualiseren ten behoeve van de warmtetransitie;
 • De CO2-reductie van een doelstelling of uitgevoerde maatregelen doorrekenen en vergelijken met de nationale opgave;
 • Rekenen aan duurzaamheid van gebouwen, bijvoorbeeld een energieprestatie (EPC) of milieuprestatie (MPG) van een gebouw;
 • Werken met meetinstrumenten om duurzaamheid te bepalen, bijvoorbeeld Gemeentelijke Praktijkrichtlijn (GPR) gebied of gebouw, Duurzaamheidsprestatie van een Locatie (DPL).

Een belangrijk ander onderdeel van je werk is de rol van duurzaamheidsambassadeur voor één van de gemeenten. Die rol kenmerkt zich vooral als  ‘spin in het web’. Jij bent voor die gemeente het aanspreekpunt voor alle werkzaamheden van jou en je collega’s van team  duurzaamheid . Ook ben je voor die gemeente een belangrijke bron van kennis en ervaringen uit de rest van de regio.

Je zorgt dat jouw gemeente op de hoogte is van de planning en resultaten van de lopende projecten. Je werkt daarom regelmatig op het gemeentekantoor. Je voert daar zelf projecten uit en coördineert en bewaakt de werkzaamheden van andere collega’s die je inschakelt. Naast projecten in je eigen gemeente werk je ook mee aan projecten voor je collega-ambassadeurs en aan regionale projecten. Welke projecten jij gaat uitvoeren hangt af van de wensen van de gemeente(n) en de kennis en ervaring die jij meebrengt.

Jouw kwaliteiten

Jij weet onderwerpen te verbinden en kunt projecten opschalen en verbreden van de ene gemeente naar de andere. Je bent handig met data. Je signaleert tijdig knelpunten en draagt oplossingen aan. Hierbij vergeet je nooit onze twee belangrijkste sleutelwoorden: kwaliteit en klantgerichtheid. Je stapt moeiteloos op mensen af en weet op een enthousiaste en heldere manier presentaties te geven.

Daarnaast vragen wij het volgende:

 • Je beschikt over HBO/WO werk- en denkniveau;
 • Ruime ervaring (> 3 jaar) met projectmatig werken en duurzaamheidsvraagstukken;
 • Relevante kennis van duurzaamheid in de breedte en van energie in het bijzonder;
 • Een goede bestuurlijke en organisatiesensitiviteit.

Waarom de ODMH?

Werken bij ons betekent werken in een ambitieuze organisatie waar ongeveer 200 collega’s  zich inzetten voor een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.

We bieden goede en flexibele arbeidsvoorwaarden, ruime mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en een interessant takenpakket.

Wat wij verder bieden:

 • Een salaris van maximaal € 4.494,- bruto per maand (CAO SGO, schaal 10) bij een 36-urige werkweek. Doorgroei naar een uitloopschaal is mogelijk;
 • Een individueel keuze budget (IKB) van 17,05 %;
 • Regelmatig informele activiteiten zoals een gezondheidsdag, afdelingsuitje en een gezellig eindejaarsfeest. In deze tijd maken we op een creatieve, alternatieve manier contact met elkaar want we hechten veel waarde aan onderlinge binding.
 • De ODMH is goed bereikbaar, zowel met de trein als met auto. Wij stimuleren het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets en faciliteren dit;
 • Ons parkeerterrein heeft parkeerplekken met elektrische laadpalen.

Ben je benieuwd wat de ODMH allemaal doet?

Neem dan een kijkje op: werken bij de ODMH. Daar vertellen onze collega's je hoe hun dag eruit ziet.

Klaar voor een zinvolle bijdrage aan onze leefomgeving en ons team?

Solliciteer dan vóór 15 februari 2021 via https://vacatures.odmh.nl/vacaturebeschrijving/ervaren-adviseur-duurzaamheid.

Ben je een interne medewerker van de ODMH? Solliciteer dan via de mail: solliciteren@odmh.nl

Heb je vragen?

Bel voor vragen over de functie met Claar van Houtum,
teamleider Duurzaamheid, 06 - 83 30 23 07 (werkdagen ma t/m do).

Bel voor informatie over de sollicitatieprocedure Liesbeth van der Poel, HR- adviseur, 06 – 12 95 36 78 (werkdagen ma, wo, vr) .