Stefan, toezichthouder Zwemwater


Ik help liever voorkomen dan dat ik een overtreding moet constateren

Zwembaden op veiligheid en hygiëne controleren. Dat doe ik als toezichthouder zwemwater. In de zomer doe ik dat ook voor officiële buiten zwemlocaties in Zuid-Holland. Bijvoorbeeld de Vlietlanden of de Reeuwijkse Hout. Tijdens zwembadcontroles let ik er op dat het zwembad veilig en schoon is. Soms meld ik me wel en soms ga ik als ‘mystery gast’ gewoon zwemmen en check ik of de badmeesters – en juffen goed toezicht houden.

Het leukste aan mijn werk vind ik om met zwembaden mee te denken hoe ze zaken kunnen verbeteren. Want ik help liever overtredingen te voorkomen dan dat ik achteraf een strenge brief moet sturen. Soms koppel ik dan ook een zwembad die zijn zaakjes goed op orde heeft aan een zwembad die daarvan kan leren. Want waarom zou ieder zwembad hetzelfde wiel moeten uitvinden? De fijnste controles zijn immers die controles waarin ik vaststel dat een zwembad alles op orde heeft en de inwoners veilig kunnen zwemmen. Dát is tenslotte waar ik het als toezichthouder voor doe.

Dat hier meedenkers werken, inspireert mij

Er is hier veel ruimte voor ontwikkeling. Niet alleen voor mij persoonlijk maar ook werkinhoudelijk. Zo werken we al een tijdje met IPads. Super handig want zo kan ik tijdens controles alle bevindingen direct invoeren en bespaar ik achteraf tijd met administratie. En ik vind het gaaf dat we bij ODMH op gebied van veiligheid als partner onze rol pakken. We vinden het belangrijk om met onze klanten mee te denken en problemen gewoon op te lossen. Ik zie ons echt als meedenkers in plaats van alleen handhavers. Die ondernemende sfeer voel je door de hele organisatie. Dat inspireert mij.

Mijn werk is in de zomer echt anders dan in de winter

Mijn werkdagen zitten vol afwisseling en dynamiek. Doordat we in de zomer ook verantwoordelijk zijn voor de controles van de buitenwateren is mijn werk in de zomer echt anders dan in de winter. Als dan ergens blauwalg wordt geconstateerd moeten wij meteen een waarschuwing afgeven. Ik cross dan de hele regio door en ben elke dag ergens anders. Zo kom ik nog eens ergens denk ik dan altijd lachend!

Soms moet ik direct ingrijpen

Als opleiding heb ik sportmanagement gedaan en door een stage ben ik in dit werk gerold. Als toezichthouder zwemwater moet je het leuk vinden om auto te rijden. Want je maakt veel kilometers. En je moet het niet vervelend vinden om slecht nieuws te brengen en bij overtredingen kordaat op te treden. Soms kan je daar niet mee wachten. Als er geen toezicht is bijvoorbeeld. Dan grijp ik direct in. Snel kunnen schakelen is daarom ook een belangrijke eigenschap als toezichthouder zwemwater.


Stefan Scholtes_verkleind