Miranda, handhaver bouw- en woningtoezicht


Als handhaver moet ik soms direct optreden

Als handhaver bouw en woningtoezicht zorg ik ervoor dat burgers en bedrijven zich aan de regels houden voor bouwen en verbouwen. Doen ze dat niet, dan kunnen er onveilige of ongewenste situaties ontstaan. Dat kan van alles zijn. Van parkeergarages waar het plafond naar beneden komt tot een burenruzie over een schutting die te hoog is.

Maar ik ben er ook voor situaties die gaan over brandveiligheid. Zoals laatst bij een anti-kraakpand. Daar had een verontruste buurman de branddeur dichtgeschroefd omdat hij bang was voor inbraak. Omdat de brandveiligheid in gevaar kwam moest ik onmiddellijk optreden.

Ik krijg hier alle kansen

We zijn best een grote club maar zo voelt het niet. Ik voel me hier thuis omdat ik alle kansen krijg om me te ontwikkelen. Zo heb ik recent een cursus conflictbemiddeling gedaan. Super handig voor mijn werk! Als handhaver sta ik namelijk soms letterlijk tussen twee partijen. De kunst is dan om een oplossing te vinden waarin beide partijen zich kunnen vinden én de wet toe te passen. Ik vind het echt leuk om te leren en dat wat ik heb geleerd direct in mijn functie toe te passen. Alle mogelijkheden hiervoor grijp ik dan ook met beide handen aan. Daarom past ODMH mij als een warme deken.

De adrenaline giert dan door mijn lijf

Ik zit ook in het calamiteitenteam van ODMH. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld opgeroepen word als bij een brand asbest vrijkomt. Ik moet er dan naar toe om maatregelen te nemen – ook als dat midden in de nacht is. De adrenaline giert dan wel even door mijn lijf.

Zo als laatst toen een paar jongens op heterdaad werden betrapt door de politie. In opdracht van een aannemer waren zij bezig om illegaal asbest uit een pand te verwijderen. Ik werd opgeroepen en toen ik aankwam zag ik dat die jongens onder het asbeststof zaten. Mijn eerste zorg was om ze onder een douche te krijgen. De bus waarin het asbest lag heb ik laten verzegelen en is naar een afgeschermd terrein vervoerd. Een situatie als deze raakt me. Die jongens hadden geen idee waar ze mee bezig waren. Gelukkig heb ik dan de tools om vanuit de omgevingsdienst in te grijpen en écht iets aan de situatie te doen.

Je moet goed communiceren

Ik heb bouwkunde gestudeerd en ben in dit vak gerold. Door allerlei studies heb ik me als toezichthouder verder ontwikkeld. Het allerbelangrijkste in dit werk is dat je communicatie sterk is. Want niet iedereen vindt het leuk om mij te zien als ik kom om te handhaven. Dan moet ik assertief kunnen optreden en niet in mijn schulp kruipen. Ik vertegenwoordig immers de wet voor alle inwoners; en iedereen heeft recht op een veilige en gezonde leefomgeving.


Miranda van Vliet_verkleind