Kim, adviseur Duurzaamheid


Ik ben de duurzame gedragspecialist

Ik werk als adviseur duurzaamheid. In ons team ben ik de gedragspecialist. Ik ondersteun gemeenten bij projecten waarbij ‘duurzaam gedrag’ een rol speelt. Hoe kun je bijvoorbeeld als bewoner bewuster met de wereld omgaan? Ik organiseer onder meer bewonersavonden om ze daarbij te helpen. Dan laat ik bewoners zien dat het belangrijk is om zuiniger met energie om te gaan en hoe ze daar zelf aan kunnen bijdragen.

Gemeenten willen zelf ook steeds meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ik denk dan onder andere met ze mee over hoe ze hun medewerkers kunnen stimuleren met de fiets in plaats van met de auto naar hun werk te komen. Of hoe we inwoners en organisaties kunnen betrekken bij de aardgasvrije toekomst.

Bijdragen aan een mooiere wereld

Bij ODMH kan ik werken aan een mooiere wereld; mijn werk doet er écht toe. En doordat we voor verschillende gemeenten werken, heb ik veel afwisseling in mijn werk en ontmoet ik allerlei mensen.

Ik ben een soort ‘duurzaamheidsregisseur’. Is een initiatief heel succesvol geweest bij een gemeente? Dan deel ik die kennis met andere gemeenten zodat zij er ook baat bij hebben. Ik vind het leuk dat ik zo kan zorgen dat niet iedereen hetzelfde wiel hoeft uit te vinden. Extra fijn is dat ons team in de laatste jaren enorm is gegroeid. We hebben nu verschillende expertises aan boord. We leren van elkaar en vullen elkaar goed aan. En dat het onderling goed klikt blijkt wel uit het feit dat we regelmatig uit eten gaan met zijn allen. Altijd super gezellig!

Mijn missie: een duurzame leefomgeving

De dag van ODMH goes green was voor mij de bevestiging dat ik de allerleukste baan van de wereld heb! We organiseerden toen allerlei activiteiten om medewerkers van ODMH bewuster te maken hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. Mijn streven is namelijk om mijn collega’s ambassadeurs te maken van mijn missie: een duurzame leefomgeving. Tegelijkertijd was ODMH goes green een mooie manier om te laten zien wat we als team allemaal doen. Ik vond het echt leuk dat ODMH mij de kans bood om dit voor collega’s te organiseren.

Creatief denken en aan de juiste knoppen draaien

In mijn rol moet ik een verhaal enthousiast over de bühne kunnen brengen. Als ik zelf niet enthousiast ben over duurzaamheid, hoe kan ik dan van bewoners verwachten dat ze dat wel worden? Daarbij word ik regelmatig uitgedaagd om creatief te denken. Ieder mens is immers anders. De kunst is dan om de juiste tools te bieden zodat anderen zelfstandig aan de slag kunnen.


Kim Griffioen_verkleind