Falco, toezichthouder bedrijven


Door proactief mee te denken wordt mijn werk extra leuk

Ik werk als toezichthouder bedrijven bij ODMH. Dat betekent dat ik bij bedrijven in onze regio controleer of ze zich aan de milieuregels houden. Milieuregels? Dat zijn regels die bijvoorbeeld zeggen hoe je gevaarlijke stoffen moet opslaan of hoe je als bedrijf afval moet afvoeren. Als dat niet zorgvuldig gebeurt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Kleine bedrijven zijn soms niet zo thuis in die milieuregels. Dan denk ik met ze mee hoe ze het anders kunnen organiseren. Want kleine aanpassing zijn soms genoeg om wél te voldoen aan de regels. Liever zo dan dat we achteraf moeten vaststellen dat ze de milieuregels niet naleven. Dat proactief meedenken maakt mijn werk extra leuk.

Bij ODMH krijg ik veel vrijheid om mijn werk in te delen

Heel gek maar ik had tijdens mijn studie Forensisch Onderzoek nooit gedacht dat ik ooit als toezichthouder bij een omgevingsdienst zou gaan werken. Deze functie kwam toevallig op mijn pad. Bij ODMH kreeg ik de kans om het vak te leren. De eerste maanden werd ik op sleeptouw genomen door een ervaren collega. Inmiddels werk ik zelfstandig en krijg ik veel vrijheid om mijn werk in te delen. Dat maakt dat ik het bij ODMH onwijs naar mijn zin heb. Het leuke van mijn functie vind ik ook dat ik bij allerlei soorten bedrijven kom waar ik anders nooit zou komen. Ondernemers zijn vaak trots op hun bedrijf en dat enthousiasme brengen ze dan ook op mij over.

Bedrijven moeten zich aan de regels houden maar ook kunnen ondernemen

Ik vergeet nooit de werkdag waarop ik aan een ondernemer moest vertellen dat hij in zijn bedrijf veel moest aanpassen. Waarschijnlijk was dat voor hem de druppel die de emmer deed overlopen Hij werd namelijk echt heel boos. Ik besloot om op dat moment te vertrekken. Zo’n boze ondernemer had ik nog niet eerder meegemaakt. Diezelfde dag werd ik gebeld door zijn zoon. Met hem heb ik afspraken kunnen maken. Door dat gesprek begreep ik dat ze meer tijd nodig hadden om de aanpassingen door te voeren. Die heb ik ze gegeven. Uiteindelijk moeten bedrijven zich aan de regels houden maar je wilt ook dat ze kunnen blijven ondernemen. Het was mooi om te zien hoe we weer in gesprek raakten en de ondernemer de aanpassingen uiteindelijk heeft gerealiseerd.

Onmisbare vaardigheden voor mijn werk

Als toezichthouder kom ik bij veel bedrijven. De kunst is om met al die bedrijven rond de tafel te kunnen en aansluiting te vinden bij de ondernemer. Aan de andere kant is het ook de kunst om niet zomaar alles aan te nemen wat een ondernemer zegt. Dat ik hier veel vrijheid krijg is geweldig maar ik moet daar natuurlijk wel goed mee omgaan. Dat vraagt dat ik zelfstandig kan werken en goed plan.