Energie besparen (wijkaanpak e.d.)


De gemeenten in de regio Midden Holland hebben het gezamenlijke doel om als regio in 2050 energie- en klimaatneutraal te zijn. Om energieneutraal te worden is het onder andere van belang dat de particuliere woningen energiezuiniger worden, bijvoorbeeld door betere isolatie, ventilatie en het plaatsen van zonnepanelen.

Daarnaast is het verduurzamen van woningen een goede voorbereiding op de warmte- en energietransitie. Er worden in de regio Midden Holland diverse projecten uitgevoerd om woningeigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun huis.

Wijkaanpak duurzaam en comfortabel wonen

De ODMH ondersteunt de regiogemeenten bij het uitvoeren van projecten waarbij woningverduurzaming wijk- of doelgroepgericht wordt aangepakt. Hierbij wordt zoveel mogelijk de samenwerking gezocht met inwonersinitiatieven en enthousiaste wijkbewoners. Onderdeel van de zo’n aanpak is meestal het in kaart brengen van het verduurzamingsadvies voor een aantal voorbeeldwoningen, het houden informatiemarkten en -avonden, het organiseren van collectieve inkoopacties en het bieden van hulp bij offerteverzoeken en –beoordelingen. In sommige gevallen worden ook energieadviseurs ingezet die op aanvraag huisbezoeken afleggen en de bewoners van verduurzamingsadvies voorzien.

Duurzaam Bouwloket

Daarnaast bieden alle gemeenten in de regio Midden Holland een digitaal en telefonisch energieloket aan: het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket is een digitaal loket waar bewoners terecht kunnen voor gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun woning. Naast informatie over verduurzamingsmaatregelen en een handig stappenplan aardgasvrij wonen, biedt het loket een overzicht van gecertificeerde bedrijven in de regio en een energiesubsidiecheck aan. Neem eens een kijkje!

De ODMH onderhoudt namens onze regiogemeenten de contacten met Duurzaam Bouwloket en bewaakt de kwaliteit.

Energiecoaches

Bewoners kunnen ook veel energie besparen door de dagelijkse dingen net ietsje anders te doen. Energiecoaches adviseren huiseigenaren en huurders over hoe zij door eenvoudig hun gedrag aan te passen energie kunnen besparen in en om het huis. De ODMH heeft voor een aantal regiogemeenten energiecoaches opgeleid. De energiecoaches geven adviezen in hun eigen directe omgeving of de adviezen worden door de gemeente aangeboden en gepromoot.

Energiebus

De ODMH heeft in 2018 in samenwerking met NME Alkmaar en Duurzaam Bouwloket de Energiebus opgezet. Deze bus is een mobiel energieloket dat naar de mensen toekomt. De bus is ingezet op markten en evenementen, zodat mensen langs konden lopen voor verduurzamingsadvies. De bus kan ook ingezet worden voor educatie. De bus is inmiddels bij verscheidene scholen in de regio langs geweest. Kinderen kunnen bij de bus spellen spelen die gaan over duurzame energie. De kinderen krijgen een flyer van Duurzaam Bouwloket mee voor hun ouders.