Vraag en antwoord
Op Officiëlebekendmakingen.nl kunt u bekendmakingen zoeken over vergunningen voor activiteiten in uw buurt, zoals evenementen en bouwplannen. Via deze website kunt u zich ook aanmelden voor de zogenaamde attenderingsservice. U krijgt dan automatisch per e-mail bericht over bekendmakingen in uw buurt.
U kunt de afdeling Bouw- en Woningtoezicht op de volgende manieren bereiken:
- Via het telefoonnummer van Bouw- en woningtoezicht: 088 – 54 50 001.
- Via dit online formulier. Na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
- Via ons algemene nummer 088 – 54 50 000, optie 1. Wij verbinden u door met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Het kan zijn dat de medewerker niet direct beschikbaar is. In dat geval belt de medewerker u zo spoedig mogelijk terug.
U kunt bij ons terecht voor vragen over het aanvragen van een omgevingsvergunning, het inzien van bepaalde bestemmingsplannen, over vergunningsvrij bouwen, of meldingen over illegaal bouwen .
Wij beantwoorden alleen de vragen voor de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Zuidplas. De gemeente Gouda heeft een eigen frontoffice, zie www.gouda.nl
Voor vragen over omgevingsvergunningen die bij de ODMH in behandeling zijn kunt u ook bij ons terecht.
Planschade is een waardevermindering van onroerende zaken of een daling van inkomen die ontstaat door herziening of wijziging van bestemmingsplannen of het verlenen van ontheffing van het bestemmingsplan. Er valt bijvoorbeeld bij de herziening een bebouwingsmogelijkheid van een woning af. Of de gemeente verleent medewerking aan een bouw- of gebruiksplan. Hierdoor verandert de waarde van omliggende panden. Of er ontstaat voor omwonenden minder privacy. Het kan ook zijn dat het uitzicht in negatieve zin wijzigt, terwijl deze bouw of het ander gebruik niet direct via bestemmingsplannen voor de omgeving was voorzien.
Het gaat om schade die uitgaat boven het normaal maatschappelijk risico. De wetgeving stelt bepaalde termijnen en eisen aan het indienen en behandelen van een planschadeclaim (motivatie, onderbouwing hoogte van de claim, verjaringstermijn, betalen drempelbedrag voor het in behandelen nemen van een claim). U kunt een claim voor planschade indienen in uw gemeente.
Planschadeovereenkomst
Indien u een vergunning aanvraagt die niet binnen het bestemmingsplan past kan de ODMH u vragen een planschadeovereenkomst te tekenen voordat de omgevingsvergunning verleend wordt.
Wilt u in de buurt van water of een waterkering bouwen, dan heeft u misschien toestemming nodig van het betreffende Waterschap, ook als er geen omgevingsvergunning nodig is. Als u vragen hierover heeft, kunt u contact opnemen met het Waterschap.
Let op! Ook al mag u vergunningvrij bouwen, elk bouwwerk moet aan de regels uit het Bouwbesluit en het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek voldoen. Als u gaat (ver)bouwen moet u er zelf voor zorgen dat u aan deze regels voldoet. Wanneer een bouwwerk niet aan deze regels voldoet, kan de gemeente u achteraf opdragen wijzigingen aan te brengen.
Wilt u meer weten over hoe u uw houtkachel of haard het beste kan stoken zonder, of met zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor uw omgeving? Lees dan onze Factsheet Houtkachels en haarden (pdf, 704 kB).
Aan het aanvragen van een omgevingsvergunning zijn kosten verbonden, de zogenaamde ‘leges’.
Elke gemeente heeft een eigen legesverordening waarin de kosten weergegeven zijn. Kijk op de website van uw gemeente voor deze kosten. Er worden ook kosten in rekening gebracht wanneer de aanvraag wordt geweigerd, of wanneer de aanvraag buiten behandeling gelaten wordt.
U kunt contact opnemen met de frontoffice om navraag te doen of u uw bouwplan (zonder omgevingsvergunning) uit kunt voeren. Wanneer het bouwplan niet vergunningsvrij uit te voeren is dient kunt u hiervoor een concept-aanvraag in te dienen. Zodra deze concept-aanvraag positief is beantwoord kunt u daarna de omgevingsvergunning aanvragen.
De concept-aanvraag is via Omgevingsloket.nl in te dienen. Hiervoor zijn ook bouwtekeningen benodigd. Ook zijn hier leges aan verbonden. De bedragen van de leges zijn terug te vinden in de legesverordening van de betreffende gemeente.
Het spijt ons te moeten mede delen dat het Streekarchief Midden-Holland tot nadere datum is gesloten, meer informatie.
In het archief zijn bijna alle bouw- en omgevingsvergunningen en tekeningen op diverse locaties bewaard.
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Vanaf 01-01-2013 zijn de dossiers bewaard bij de ODMH. Meer informatie over dossiers van vóór 2013 is te vinden op de website van de gemeente: https://gemeente.bodegraven-reeuwijk.nl/bouwtekeningen-opvragen-inzien
Gemeente Gouda
Vanaf 01-07-2013 zijn de dossiers bewaard bij de ODMH. Voor het opvragen van dossiers uit de periode 1999 tot 01-07-2013 kunt u een email sturen naar: omgevingsloket@gouda.nl
De dossiers uit de periode vóór 1999 zijn op te vragen bij het Streekarchief Midden Holland. U kunt via de website nagaan of er een dossier aanwezig is. www.samh.nl Onder de kop bouwvergunningen vindt u meer informatie.
Gemeente Waddinxveen en Zuidplas
Vanaf 01-01-2014 zijn de dossiers bewaard bij de ODMH.
Overige informatie
De dossiers uit de periode vóór 1999 zijn op te vragen bij het Streekarchief Midden Holland. U kunt via de website nagaan of er een dossier aanwezig is. www.samh.nl Onder de kop bouwvergunningen vindt u meer informatie.
Voor het opvragen van dossiers bij de ODMH vanaf 2013-2014 kunt u een e-mail sturen naar: bwt@odmh.nl.
Binnen de gemeenten Waddinxveen en Zuidplas zijn welstandsvrije gebieden aangewezen. Dit betekent dat wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt in deze gebieden deze aanvraag niet getoetst wordt aan de welstandseisen. Dit houdt bijvoorbeeld ook in dat in deze situaties dakkapellen aan de voorzijde van een woning vergunningsvrij geplaatst kunnen worden mits ze voldoen aan de voorwaarden uit de Bor.
Via de volgende links kunt u de welstandsvrije gebieden inzien:
Voor het kappen van een boom heeft u in sommige gevallen een kapvergunning nodig. Per gemeente gelden hiervoor verschillende uitgangspunten. Hieronder een overzicht:
- Bodegraven-Reeuwijk
Kappen van bomen is in veel gevallen vergunningsvrij. Alleen het kappen van bomen die in de Bomenlijst zijn opgenomen is vergunningsplichtig. - Waddinxveen
Een boom met een stamomtrek van minder dan een meter, op een hoogte van 1 meter en 30 centimeter die niet op de lijst met bijzondere bomen staat, is per definitie zonder vergunning te kappen. Heeft de boom een grotere omtrek en staat de boom in het ‘ Groenstructuurplan’ dan is er een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen benodigd. - Zuidplas
Vanuit de APV geldt dat het kappen van bomen alleen vergunningsplichtig is als het een monumentale boom is. - Gouda
Voor de gemeente Gouda kunt u contact opnemen met de frontoffice van de gemeente, omgevingsloket@gouda.nl.
Via Vergunningcheck op omgevingsloket.nl kunt u nagaan of u een vergunning dient aan te vragen voor uw bouwplan of andere werkzaamheden. Kan dit niet vergunningsvrij gerealiseerd worden, dan kunt u op deze website direct uw vergunning aanvragen.
Alle vergunningvrije situaties staan in Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat uw type bouwplan niet in dit besluit? Dan dient u een vergunning aan te vragen via het Omgevingsloket.
Ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet daarbij wel voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012 en het Burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Op Rijksoverheid.nl. kunt u verschillende brochures over vergunningvrij bouwen inzien.
Als u een omgevingsvergunning wilt aanvragen of een bedrijf wilt beginnen op uw grond, raden wij u aan om eerst te onderzoeken of uw plannen passen binnen het bestemmingsplan van uw gemeente.
Een bestemmingsplan bepaalt hoe u de grond mag gebruiken, of u ergens mag bouwen en wat voor bebouwing dat moet zijn.
U kunt bestemmingsplannen raadplegen via ruimtelijkeplannen.nl.
Over bestemmingsplannen die nog in ontwikkeling zijn kunt u informatie verkrijgen bij de betreffende gemeente.