Aanvragen
De Omgevingswet is er om ervoor te zorgen dat uw omgeving veilig, schoon, mooi en gezond blijft. Daarom mag u niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In sommige gevallen moet u eerst toestemming vragen aan bijvoorbeeld uw gemeente of waterschap, of moet u informatie geven over wat u gaat doen en wanneer. De gemeente of het waterschap vertelt u dan of u de werkzaamheden mag uitvoeren.
Voordat u een aanvraag of een melding indient, kunt u eerst een omgevingsoverleg aanvragen. Het omgevingsoverleg is een proces om uw plannen met uw overheid te bespreken. Doorloop daarbij de stappen om een aanvraag in te dienen. Voor u de aanvraag daadwerkelijk indient kunt u voor de activiteiten waarvoor het bevoegd gezag een omgevingoverleg heeft ingesteld, een omgevingoverleg aanvragen.
Een bestand mag niet groter zijn dan 250 MB en de naam van het bestand mag alleen de volgende tekens bevatten: het standaard Nederlands alfabet, cijfers (0-9), een verbindingsstreepje of een laag streepje. Andere tekens zijn niet toegestaan. Welk type bestand wordt geaccepteerd, kan per bevoegd gezag verschillen. Neem daarom bij twijfel contact op met de betreffende overheidsorganisatie.
Via het Omgevingsloket kunt u een vergunning aanvragen of een melding doen voor uw project. Wanneer u dat zelf doet voor een eigen project, heet u in het Omgevingsloket de initiatiefnemer. U kunt ook iemand anders vragen om namens u in te dienen. Diegene wordt dan de gemachtigde genoemd.
Binnen zes weken nadat een besluit genomen is over uw vergunningaanvraag, kunt u bezwaar maken. Ook andere mensen mogen die periode gebruiken om bezwaar te maken. Daarom wordt u aangeraden om pas na deze zes weken te beginnen met uw werkzaamheden. De overheid heeft zes weken om te reageren op een bezwaar.
Wanneer u het niet eens bent met het besluit op dat bezwaar, kunt u nog in beroep gaan. In een beroepsprocedure geeft de rechter een oordeel over een besluit van de overheidsorganisatie.
In het nieuwe Omgevingsloket staan aanvragen en meldingen in Mijn Omgevingsloket. Daar staan ze onder Mijn projecten. Als initiatiefnemer kunt u hier uw projecten in één overzicht terugvinden en beheren. Voor vragen over de status van uw aanvraag, kunt u zich het beste richten tot het betreffende bevoegd gezag.
- De communicatie vanuit het Omgevingsloket: Wanneer u bent ingelogd met DigiD en gebruik maakt van de Berichtenbox van Mijn Overheid, ontvangt u in die Berichtenbox een ontvangstbevestiging van het Omgevingsloket. Ook als u wijzigingen doet, krijgt u bericht in de Berichtenbox. Indien u geen gebruik maakt van de Berichtenbox, kunt u na het indienen van uw aanvraag, onderaan de pagina een PDF-bestand van uw aanvraag downloaden.
- Wordt u aanvraag vervolgens door de ODMH in behandeling genomen, dan leest u hier hoe de communicatie verder verloopt.
U moet als initiatiefnemer voor sommige activiteiten in de leefomgeving een melding doen of informatie geven aan de overheid. Dit moet voor de meeste activiteiten minimaal vier weken voor de start of de verandering. Soms geldt een andere termijn voor deze meldingsplicht of informatieplicht. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vindt u meer informatie over deze termijnen.
Nadat u een vergunningaanvraag heeft ingediend via het Omgevingsloket, kunt u deze in het Omgevingsloket ook aanvullen. Een aanvulling kan nodig zijn omdat uw overheid meer informatie nodig heeft, of omdat u zelf iets wil toevoegen.
Voor het aanvragen van een vergunning kan de korte of de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing zijn. De beslistermijn in de korte procedure is normaal gesproken maximaal 8 weken. Met een mogelijke verlenging van 6 weken. U hoort dan binnen die periode of uw vergunning is goedgekeurd.
De uitgebreide procedure is onder de Omgevingswet de uitzondering. Op diverse plaatsen in de Omgevingswet en in artikel 10.24 van het omgevingsbesluit staat wanneer de uitgebreide procedure geldt. In de uitgebreide procedure beslist het bevoegd gezag binnen 6 maanden na een aanvraag. Eventueel te verlengen met 6 weken.
Hier op de website van Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vindt u een schema, wanneer deze uitzondering kan gelden.