Muien in zee verraderlijk voor badgasten

Gepubliceerd op 4 augustus 2020

Het zal bij de meesten inmiddels bekend zijn: muien veroorzaken dit zomerseizoen veel hinder en gevaar bij de Nederlandse kust. Daarom willen wij strandgangers extra attenderen op het gevaar en de risico’s  van muien.

Voor komende dagen worden hoge temperaturen voorspeld. Nu de zomervakantie in alle drie de regio's een feit is, reizen hoogstwaarschijnlijk veel Nederlanders af naar de kust.

Herkennen van muien

Neem jij tijdens een dagje strand ook weleens een verkoelende duik in de zee? Let dan goed op de aanwezige zandbanken, want daartussen bevinden zich muien. In muien stroomt het zeewater bij laag water (eb) de zee in. Een mui kan met een snelheid tot 8 kilometer per uur wel 100 meter de zee in stromen.
Muien zijn de onderbrekingen in zandbanken, die bij laagwater te herkennen zijn aan geulen of stroomgaten, waardoor het water naar open zee stroomt. Muien zitten echter ook in de zandbanken die bij laagwater niet zichtbaar zijn; de zogenaamde tweede en derde banken. Deze muien zijn vaak alleen te herkennen bij westenwind, aan de lagere of ontbrekende branding. Let op bij westenwind; dan is er vaak een sterke onderstroming naar de open zee.

Wat te doen als je in een mui terechtkomt?

Het belangrijkste is blijf rustig en ga op je rug liggen, drijf met de stroming mee en steek een arm omhoog om de aandacht te trekken. Wie in een mui terechtkomt, moet zich ervan bewust zijn dat een mui je nooit onder water trekt, maar wel van de kust afdrijft.
Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen; dan raak je vermoeid en heb je een grote kans om verder in de problemen te komen. Laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af. Wacht op hulp of zoek een plek waar de golven breken; daar is het minder diep. Probeer altijd rustig te blijven en niet in paniek te raken!

Bekijk dit filmpje van de NOS over de risico’s van een mui en wat je moet doen als je in een mui terecht komt.

Wat te doen als je iemand in een mui ziet?

Laat een redding van een zwemmer uit een mui altijd over aan een lifeguard. De beste manier om te helpen, is direct de reddingsbrigade te waarschuwen (door 112 te bellen) en de drenkeling een drijfmiddel (bijvoorbeeld een bodyboard of een voetbal) toe te werpen, zodat die kan blijven drijven. Houd de drenkeling altijd in de gaten!

Meer informatie