Thuisgissen met Sven Ruigrok

Gepubliceerd op 11 mei 2020

Thuiswerken, remote working, werken op afstand. We hebben alle synoniemen wel voorbij zien komen. Vroeger een dagje er tussenuit, nu een onderdeel van de routine. Omdat we benieuwd waren hoe onze collega’s reageren op deze verandering, gingen we in gesprek met Sven Ruigrok. Hij is sinds januari 2020 de GIS-specialist van Team Duurzaamheid bij de ODMH.

Sven, GIS, wat is dat eigenlijk?
“Hoi! Daarvoor moeten we misschien eerst de afkorting er even bij pakken. GIS staat voor Geographic Information System. In dat systeem kan ik data visualiseren op kaarten. Er zijn oneindig veel toepassingen voor, zoals het in kaart brengen van zonnepanelen op daken. ‘Gissen’, zoals we het in de volksmond noemen, doe ik in ArcGIS pro van Esri. Dat is eigenlijk de grootste commerciële speler op dit gebied.”

Gissen klinkt een beetje als Google Maps voor extreem gevorderden.
“Ja, eigenlijk wel! Kaarten zijn gewoon een ontzettend sterk communicatiemiddel. De eerste reizigers van vroeger wilden al kaarten om in te schatten hoe bepaalde locaties zich tot elkaar verhouden. Ze geven je echt een oriëntatie.”

Op welk gebied helpt GIS dan bij zo’n oriëntatie?
Laat ik het met een voorbeeld uitleggen. Stel, we hebben een doelgroepenonderzoek. Die doelgroepen zijn per Postcode-5 gespecificeerd – even tussendoor: wist je dat postcodes historische getallen zijn? Ze zijn destijds bepaald op basis van de route van de postbezorging. Daardoor lijken ze nu misschien niet altijd logisch.”

Dat wist ik niet! Ik heb me altijd al afgevraagd waar ze vandaan kwamen.
“Daarvan dus! Maar goed, al die postcodes kunnen we opschrijven in een lijst. Wat we ook kunnen doen, is een kaart maken in GIS. Zo brengen we overzichtelijker in kaart wie waar in de steden leven. En die kaart kunnen we dan weer combineren met een andere kaart. En die weer met andere kaarten. Over de soorten leidingen die er zitten in combinatie met bedrijven die restwarmte over hebben bijvoorbeeld. Dat geeft een beeld over alternatieven voor aardgas. Zo gebruiken we maar één kaart met meerdere lagen om de wereld om ons heen een beetje meer te begrijpen.”

Verandert er dan momenteel eigenlijk veel in jouw werkzaamheden?
“Gissen is goed te doen achter de computer. We krijgen onze opdrachten ook nog steeds. Toch zit mijn aandacht voor de wereld niet alleen achter de computer. Ik wil ook graag naar buiten om de verhalen van mensen te horen.”

Dat contact met de mensen valt nu dus grotendeels even weg.
Ja! Ook met mijn directe collega’s. Dat vind ik wel echt jammer. Gelukkig bestaan er genoeg digitale middelen daarvoor, maar dat vind ik toch wel anders.”

Dat is nu even lastig inderdaad. Gelukkig ligt er nog genoeg werk.

“Dat is waar! Keiharde productie draaien voor het team. Nee maar zonder gekheid: ik heb nog een stapel werk liggen die niet per se prioriteit heeft. Daar ben ik in de eerste zes weken van deze maatregelen nog steeds niet aan toegekomen. Ja, er is dus genoeg werk dat mooi door kan lopen. En anders zijn er binnen de organisatie nog genoeg kansen voor mij om werk op te pakken.”