Vliegenoverlast bedrijventerrein Alphen a/d Rijn

Gepubliceerd op 23 mei 2024

Vanuit de wijk Gouwsluis in Alphen aan den Rijn ontvangen wij ook dit jaar weer veel klachten over overlast van vliegen. Daarom heeft de ODMH extra controles uitgevoerd.

Mogelijke oorzaak

De vliegenoverlast wordt mogelijk veroorzaakt door twee afvalverwerkende bedrijven op het bedrijventerrein De Schans in Alphen aan den Rijn. Bij beide bedrijven worden afvalstoffen verwerkt die vliegen aantrekken en vaak al besmet zijn met vliegen of vliegeneitjes. Deze besmetting ontstaat doordat het afval eerst een of meerdere weken staat opgeslagen in clico’s bij particulieren of ondergrondse wijkcontainers. Door het materiaal snel te verwerken en de bedrijfsonderdelen waar het afval wordt verwerkt regelmatig schoon te maken kan verdere voortplanting van de vliegen en daarmee overmatige overlast voor de omgeving worden beperkt. Daarnaast kan inzet van een bestrijdingsmiddel nodig zijn om een eventuele explosieve groei van het aantal vliegen in het bedrijf terug te brengen. Door het warmere weer van de afgelopen dagen is er extra risico op voortplanting van de vliegen.

Extra controles

Bij beide bedrijven wordt toezicht gehouden op de voorschriften uit de vergunning ten aanzien van de snelle verwerking van het materiaal en het schoonhouden van de bedrijfsonderdelen zoals vastgelegd in het ongediertebestrijdingsplan. Tijdens de controles door onze dienst zijn in de afgelopen maanden geen overtredingen geconstateerd. Gelet op het aantal klachten zullen de extra controles in de komende periode worden voortgezet.