Start zwemwaterseizoen 2024

Gepubliceerd op 1 mei 2024

Woensdag 1 mei gaat het seizoen voor zwemmen in open water van start. Tot 1 oktober 2024 gaan de zwemwaterinspecteurs van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) weer op pad om de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland regelmatig te controleren op veiligheid, hygiëne en – in samenwerking met de waterschappen – op zwemwaterkwaliteit. Zwemmen en recreëren aan het water en op het strand is gezond en leuk, het brengt verkoeling en plezier, maar is niet zonder risico’s. Daarom hebben we een aantal adviezen opgesteld:

Check de locatie voor je gaat zwemmen

Op de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl vind je actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Ook vind je op die site uitgebreide informatie over veilig zwemmen, de meest voorkomende gezondheidsrisico’s en op welke manier er gecontroleerd wordt. Tot slot kun je daar ook de zwemwaterapp downloaden om te installeren op je telefoon. Dan heb je alle actuele informatie over jouw favoriete locaties altijd bij de hand.

Zwem bij voorkeur in aangewezen zwemlocaties

Alleen het water van officieel aangewezen zwemlocaties wordt gecontroleerd  op kwaliteit en fysieke veiligheid. Deze zwemlocaties zijn te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie en de ODMH. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zone waarin veilig gezwommen kan worden en de plaats van een aantal voorzieningen. Op deze borden wordt bovendien aangegeven als er iets niet in orde is met de waterkwaliteit, veiligheid of hygiëne. Check deze borden dus altijd voor je gaat zwemmen. Indien er een maatregel wordt ingesteld voor een locatie, laten wij dit aanvullend ook weten via @ODMH_Zwemwater op X (Twitter).

Let op de risico’s

  • Zwemmen bij bruggen, sluizen en in vaarwegen is verboden. Dit kan levensgevaarlijk zijn vanwege sterke stromingen, obstakels onder water en door de scheepvaart.
  • Op sommige plaatsen kan ondiep water snel overgaan naar diep water.
  • Komen er watersporters in de zwemzone?

Als er strandwachten / lifeguards zijn volg dan altijd hun adviezen op, en let op eventuele vlaggen die aangeven of zwemmen veilig is: rood, geel of oranje in de vlag wijst op gevaar. Ga je zwemmen, zorg dan dat iemand je in de gaten houdt. Dit geldt extra bij zwemmen in zee. Meer tips over veilig zwemmen in open water lees je op https://veiliginenuithetwater.nl/.

Denk aan je gezondheid

Als je zwemt in natuurwater deel je het water met de flora en fauna die daar leven. Dat betekent ook dat als de omstandigheden ongunstig zijn, je last kan krijgen van maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën of andere aandoeningen. Ook niet-natuurlijke en chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen op termijn zorgen voor gezondheidsschade. Meer weten over PFAS in Zwemwater.

Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. Breng je een bezoek aan een strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in (zee)schuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk daarin ophopen. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat dergelijk schuim wordt ingeslikt.

Door alleen op de aangewezen locaties te zwemmen, verklein je gezondheidsrisico’s. Toch klachten na het zwemmen op een aangewezen locatie? Meld het bij de zwemwatertelefoon!

Watersporten

Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen. Douche nadat je in het water bent geweest of was in ieder geval je handen voordat je gaat eten.

Contact

Er zijn een aantal manieren waarop je met ons in contact kunt komen tijdens het zwemwaterseizoen:

  • De zwemwatertelefoon Zuid-Holland (0800 9036) is dagelijks bereikbaar van 09:00 tot 16:30 uur.
  • Vragen over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland kunnen ook per mail gesteld worden via zwemwater@odmh.nl.