Omgevingsdiensten versterken toezicht met geavanceerde drones

Gepubliceerd op 11 juni 2024

De Provincie Zuid-Holland heeft geïnvesteerd in twee geavanceerde drones voor de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) om het toezicht en handhaving in de regio te verbeteren. Deze drones zullen namens de vijf omgevingsdiensten in Zuid-Holland ingezet worden om taken efficiënter en veiliger uit te voeren.

De inzet van drones biedt Omgevingsdiensten nieuwe mogelijkheden, zoals het inspecteren van moeilijk toegankelijk terrein, volumemetingen vanuit de lucht en het gebruik van infraroodopnames voor duurzaamheidsdoeleinden. Door het beschikbaar stellen van deze geavanceerde drones aan de ODMH, wordt de samenwerking en efficiëntie tussen de verschillende omgevingsdiensten versterkt. De andere diensten hoeven hierdoor geen eigen piloten op te leiden of drones aan te schaffen.

“De provincie Zuid-Holland ondersteunt en financiert deze initiatieven omdat we geloven in de kracht van innovatie en samenwerking. Ons doel is om deze samenwerking verder te stimuleren, van elkaar te leren, en gebruik te maken van elkaars expertise,”

aldus Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Op dit initiatief kracht bij te zetten overhandigde Meindert Stolk op het terrein van Drone Flight Academy in Katwijk symbolisch een drone aan ODMH-directeur André Mutter. Tijdens de ceremonie werd de toegevoegde waarde van drones voor toezicht en handhaving uitgebreid besproken met vertegenwoordigers van de provincie en de vijf Zuid-Hollandse omgevingsdiensten.

Droneteam ODMH
Het droneteam van de ODMH, bestaande uit meerdere gecertificeerde dronepiloten, is bevoegd om te vliegen binnen de Specific-categorie en onder de UASexploitatievergunning van omgevingsdienst.nl. Dit stelt hen in staat om vrijwel overal te opereren, inclusief restrictiegebieden zoals luchthavens en penitentiaire inrichtingen. Deze dronevluchten zullen ook worden uitgevoerd voor andere omgevingsdiensten, gemeenten, waterschappen en de provincie.

“Drones bieden ons de mogelijkheid om vanuit de lucht toezicht te houden, wat ons letterlijk een nieuw perspectief geeft. Hierdoor kunnen we onze taken efficiënter en veiliger uitvoeren. De verzamelde informatie is van hogere kwaliteit en nauwkeuriger, waardoor we sneller en beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen,”

aldus André Mutter, directeur van de ODMH.

Bekijk hier het filmverslag van deze bijeenkomst: