Vliegenoverlast Alphen a/d Rijn

Gepubliceerd op 26 juni 2023

Uit een aantal wijken in Alphen a/d Rijn kwamen veel meldingen over vliegenoverlast. Naar aanleiding hiervan heeft de ODMH extra controles uitgevoerd.

Bij de Milieuklachtenlijn van de Omgevingsdienst Midden-Holland zijn het afgelopen weekend (24 en 25 juni) ongeveer 50 klachten uit de gemeente Alphen a/d Rijn binnengekomen over vliegenoverlast. De klachten kwamen vanuit de wijken Gouwesluis en De Schans. De inwoners gaven aan overlast te hebben doordat er veel meer vliegen dan gebruikelijk in en om huis aanwezig waren.

Extra controles

Naar aanleiding van de klachten zijn op maandag 26 juni extra controles uitgevoerd bij een aantal afvalverwerkende bedrijven op het naastgelegen bedrijventerrein. Bij één van de afvalverwerkende bedrijven zagen de toezichthouders dat niet voldoende werd schoongemaakt bij de opslag van bedrijfsafval van een horecabedrijf. Op en in de omgeving van het afval zaten veel vliegen.

Schoonmaken

Met het bedrijf is afgesproken dat het afval diezelfde dag nog afgevoerd zal worden. Ook wordt het gebied waar het afval heeft gelegen daarna extra goed schoongemaakt. Om te kijken of het bedrijf dat ook daadwerkelijk heeft gedaan, wordt er dinsdag 27 juni nog een keer gecontroleerd.

De komende periode zal de ODMH bij dit bedrijf extra controleren op het schoonhouden van dit terrein om te voorkomen dat er opnieuw overlast door vliegen ontstaat.