Negatief zwemadvies voor Plas Vrijenburgbos

Gepubliceerd op 24 augustus 2023

De provincie Zuid-Holland stelt een negatief zwemadvies in voor Plas Vrijenburgbos in Barendrecht. Er is op deze locatie PFAS-verontreiniging aangetroffen in het oppervlaktewater. Op basis van extra metingen moet blijken of zwemmen in Plas Vrijenburgbos in de toekomst verantwoord kan. Het negatieve zwemadvies geldt in ieder geval tot 1 oktober; het einde van het zwemseizoen. Voor Plas Vrijenburgbos gold al een waarschuwing voor blauwalg. Ook deze waarschuwing blijft van kracht.

Waarom een negatief zwemadvies?

De aangetroffen PFAS-concentratie in het oppervlaktewater van Plas Vrijenburgbos is vergeleken met de PFAS-concentratie in recreatieplas Berkendonk in Helmond. Voor Berkendonk heeft het RIVM eerder, getoetst aan de nieuwe strengere normering, geconcludeerd dat er veilig gezwommen kan worden. Dit is gebaseerd op zwemscenario’s: hoe vaak, hoe lang en gemiddelde waterinname voor zowel volwassenen als kinderen. De PFAS-concentratie in Plas Vrijenburgbos ligt hoger dan in Berkendonk. Om vast te kunnen stellen of zwemmen verantwoord is, zijn extra metingen nodig.

Hoe zit het met andere zwemlocaties in dit gebied?

Alle plassen op IJsselmonde worden gemonitord op PFAS. Naast recreatieplas Merwelanden is Plas Vrijenburgbos vooralsnog de enige locatie waar verhoogde PFAS-waarden zijn gemeten. Daarom zijn er extra metingen nodig.

Informatie over zwemwaterlocaties

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Op de website www.zwemwater.nl staat actuele informatie over deze zwemwaterlocaties (natuurwater), de waterkwaliteit en omstandigheden om op te letten.