Mee op milieucontrole

Gepubliceerd op 27 januari 2023

Een bedrijfscontrole bij een industrieel bedrijf, hoe gaat dat precies in zijn werk? En waar let je precies op? “Waarom ga je niet een keer mee, dan kun je het zelf zien” was het antwoord van mijn collega Donny die toezichthouder is. En zo stond ik als communicatieadviseur vrijdagochtend bij de receptie om veiligheidsschoenen en een ODMH-jas te regelen om mee te gaan naar een bedrijf waar ze bedrijfskleding, handdoeken en lakens wassen voor ziekenhuizen.

Meebewegen of met een gestrekt been erin?
Onderweg legde Donny me uit waar je rekening mee moet houden. Als toezichthouder probeer je altijd met de ondernemer mee te denken en goede afspraken te maken over de haalbaarheid en een redelijke termijn van aanpassingen. Uiteraard moeten alle bedrijven zich hierbij aan de geldende milieuwetgeving houden. Veel ondernemers zijn welwillend om zich aan de regels te houden. Maar er zijn ook bedrijven die bewust de randjes opzoeken of hier overheen gaan. Als toezichthouder moet je dan goed kunnen inschatten hoe je de ondernemer het beste in beweging krijgt. De ene keer zijn goede afspraken voldoende en een hercontrole om te kijken of die ondernemer zich ook echt aan de afspraak heeft gehouden. Een andere keer zijn er na de hercontrole toch bestuursrechtelijke maatregelen nodig, zoals het opleggen van een dwangsom of het ongedaan maken van de overtreding op kosten van het bedrijf.

De controle verliep soepel
We werden hartelijk ontvangen. Onder het genot van een bakje koffie begonnen we met een administratieve controle. Hierbij keek Donny bijvoorbeeld of alle installaties wel periodiek gekeurd waren en of afval wel op de juiste manier wordt afgevoerd. Tijdens de inspectieronde bekeek Donny of de gedragsregels op milieugebied werden nageleefd en de vereiste voorzieningen aanwezig waren. Dit was gelukkig het geval, de gevaarlijke stoffen stonden bijvoorbeeld keurig op een  lekbak zodat bodemverontreiniging voorkomen wordt.

Ik vond het indrukwekkend om een kijkje in de keuken te nemen en te zien wat je als toezichthouder allemaal moet weten.