Kick-off ontwerpopdracht Duurzame stad Gouda 2023

Gepubliceerd op 25 februari 2023

Maandag 20 februari was de kick-off van de ontwerpopdracht Duurzame Stad. ODMH organiseert de opdracht dit jaar alweer voor de 11e keer voor middelbare scholen in Gouda in samenwerking met de gemeente.

"Maak een klimaat adaptief ontwerp voor de Kadenbuurt in Gouda en hou daarbij rekening met alle duurzaamheidsthema's" is de opgave. Leerlingen van drie middelbare scholen uit Gouda de komende maanden aan de slag om duurzame ontwerpen te maken.

Emigreren naar Noorwegen?

Tijdens de kick-off keken alle deelnemers aan de wedstrijd de documentaire "De klimaatverkenner" in de bioscoop en hoorden meer over de opdracht. De documentaire van Tegenlicht start in Gouda in de wijk Westergouwe en verkent de mogelijkheden om met 3 miljoen Nederlanders naar Noorwegen te emigreren mochten we het water niet tegen kunnen houden... In de bioscoop kwamen veel vragen van de leerlingen na de vertoning. "Heeft het nog wel zin heeft om de wijken in Gouda aan te pakken? ..." "Kunnen we niet beter het evacuatieplan naar Noorwegen doorzetten als we daar welkom zijn?" Ingewikkelde vragen, maar Wethouder Michel Klijmij-van de Laan verkende met de leerlingen de kansen en oplossingen om ede wijken in Gouda voor te bereiden op klimaatverandering.

Wethouder Michel Klijmij-van der Laan: “Ik daag jullie uit naar wijkgerichte oplossingen voor een duurzame stad te zoeken! Het is geen makkelijke opgave. Het verduurzamen is niet alleen techniek, veel bestaat al. Het is vooral belangrijk hoe wij inwoners meenemen. Hoe zorgen jullie ervoor dat er in Gouda nog meer enthousiasme komt voor de wijkplannen voor een Duurzame Stad? Zodat wij Gouda voorbereiden op klimaatverandering en duurzaam door kunnen geven aan de volgende generatie.”

Vragen die centraal staan
Hoe kunnen we in een wijk rekening houden met bodemdaling en hevige regenbuien, maar ook met perioden van droogte? Hoe zorg je voor (meer) soorten planten en dieren, de zogenoemde, biodiversiteit en wat voor materialen gebruiken we voor de huizen? Maar ook hoe ziet de toekomstige energievoorziening in de wijk eruit en hoe nemen wij mensen mee? Dat zijn vragen waar leerlingen zich in verdiepen.

Tentoonstelling Kenniscentrum Bodemdaling
In juni zijn de ontwerpen van de leerlingen te bewonderen in een tentoonstelling bij het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen in Arti Legi. Dit jaar doen het Carmelcollege locatie Antonius, Driestarcollege en GSG Leo Vroman mee aan het project.

Nieuwsbericht Gouda