De Wingerd, de Sint-Jozefschool en de Loofboom duurzaam op weg

Gepubliceerd op 20 oktober 2022

Vrijdag 14 oktober was de feestelijke afsluiting van de Groene Voetstappenactie bij CBS de Loofboom. Wethouder Wybe Zijlstra ging daarvoor langs bij CBS de Loofboom. Leerlingen van drie scholen verzamelden in september en oktober één schoolweek lang groene voetstappunten door lopend, met de fiets, steppend, skatend of met het openbaar vervoer naar school te komen. De drie scholen samen wilden zo veel mogelijk voetstappen behalen en daarmee aandacht vragen voor duurzaam en veilig naar school gaan. In de actieweek leerden de leerlingen over klimaatverandering, duurzame mobiliteit, energie en verkeersveiligheid.

In september deden De Wingerd en De Jozefschool al mee aan de actie en de laatste actieweek was tijdens de Kinderboekenweek bij CBS de Loofboom in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Vrijwel alle leerlingen en juffen droegen groene kleding  en wethouder Zijlstra had een overhemd met fietsen in vrolijke kleurtjes. De wethouder vertelde aan de leerlingen: “Dit overhemd heb ik aangetrokken, omdat ik met de fiets naar school ben gekomen en het past helemaal binnen het thema duurzaam reizen.’’ De wethouder kreeg in september sokken met fietsen erop. Deze sokken heeft hij trots laten zien bij de afsluiting.

Niet alleen door duurzaam naar school te komen, maar ook op andere manieren was er aandacht voor duurzaamheid. Zo bedachten de leerlingen van De Wingerd oplossingen om de gemeente milieubewuster te maken. Bij De Sint-Jozefschool en De Loofboom behaalden de leerlingen veel Gouden Voetstappen door kouder of minder lang te douchen of afval van straat op te ruimen. Ook hebben meerdere leerlingen vegetarisch gegeten. “Eigenlijk was dat best wel lekker,” werd door een leerling verteld tegen de wethouder.

Wethouder Zijlstra: “Heel mooi dat jullie hieraan mee hebben gedaan en een mooi resultaat! Ik daag jullie uit om ook de rest van het jaar zoveel mogelijk duurzaam naar school te komen. Jullie hebben met elkaar 2253 Groene voetstappen verzameld. Omgerekend is dat duurzaam een kwart van de wereld rond in de week dat jullie meededen. Een hele mooie bijdrage aan een duurzamere en schone gemeente”.

Alle klassen hebben leesboeken gekregen in het thema van de Kinderboekenweek: GiGa-Groen.