Jurist omgevingsrecht (ervaren en/of starter)

Gepubliceerd op 17 november 2022

Mensen willen prettig met elkaar samenwonen in hun leefgebied. Hoe mooi zou het zijn als jij hieraan kan bijdragen? Onze collega’s van de ODMH willen de leefomgeving een stukje mooier maken voor onszelf en voor de volgende generaties! En daar werken we iedere dag aan. Doe je mee en wil jij je kennis en ervaring inzetten? Wij gaan dan graag met je in gesprek.

Jurist omgevingsrecht
(ervaren en/of starter)
32 - 36 uur

Een team met gedreven specialisten verwelkomt jou met open armen!

Het team juridische zaken bestaat uit 16 mensen. Ons team bestaat uit sterke diverse persoonlijkheden, die samen staan voor de taak van het leiden van handhavingstrajecten en het voeren van bezwaar- en beroepszaken. Collegiale sfeer en humor zijn hierbij een must. Om ons team naar een hoger level te tillen, zijn wij op zoek naar twee juristen omgevingsrecht.

Wat ga je doen?
Je komt terecht in een dynamisch werkveld. Het omgevingsrecht is volop in beweging. Met juridische adviezen staan we onze (keten)partners bij. Deze adviezen zijn voor hen van groot belang. Of het nu gaat om het opleggen van herstelmaatregelen aan de eigenaar van een bouwvallig pand of het organiseren van een mediationgesprek; wij zorgen voor een veilige leefomgeving. Concreet houdt dit in:

 • Je behandelt diverse handhavingszaken op het gebied van brandveiligheid, asbest, monumenten, natuurgebieden, bedrijventerreinen en recreatieparken.
 • Je handelt bezwaar- en beroepszaken tegen handhavingsbesluiten en omgevingsvergunningen af.
 • Zowel intern als extern breng je adviezen uit op diverse vlakken. Jouw adviezen bepalen het succes van verschillende handhavingsdossiers. Dit kunnen bijvoorbeeld adviezen zijn ten behoeve van de gemeentelijke Huisvestingsverordening of adviezen richting het bestuur van onze gemeenten/opdrachtgevers.
 • Je schakelt snel want het kan voorkomen dat er per direct bestuursdwang toegepast moet worden voor bijvoorbeeld het verwijderen van een asbest dak van een sportaccommodatie.
 • Je fungeert als sleutelfiguur in de communicatie met de overtreder, bezwaarmakers en/of verzoekers om handhaving. Je bedenkt oplossingen die bij de situatie passen en probeert via minnelijk overleg tot een oplossing te komen.

Jouw kwaliteiten

 • Het is belangrijk dat je over een politieke antenne beschikt en dat in staat bent je communicatiestijl aan je gesprekpartner aan te passen. Je kunt meedenken met onze opdrachtgevers (gemeenten) en bent praktisch, nauwkeurig en oplossingsgericht. Jij weet ODMH intern- en extern te vertegenwoordigen, met een klantgerichte instelling.
 • Positief kritische houding: je beschikt over onderscheidend vermogen en je kunt je redelijk snel een oordeel vormen over iets. Je bent scherpzinnig en je ziet snel een oneffenheid, fout of misstand. Je durft dingen in twijfel te trekken om ze beter te maken.
 • Zelfstandigheid: je bent een echte aanpakker, je signaleert knelpunten en bent in staat deze zelfstandig op te pakken. Je zoekt daarbij actief samenwerking met de andere teams als dit nodig is.
 • Communicatief sterk: je bent een netwerker, weet je goed uit te drukken en hebt overtuigingskracht, ook wanneer je boodschap onplezierig nieuws betreft.
 • Inlevingsvermogen: je kunt je goed inleven in het standpunt van een ander. Je hebt sterke luistervaardigheden, stelt open vragen en je hebt begrip voor tegengestelde belangen. Zo ben je een prettige gesprekspartner voor inwoners, wethouders en andere betrokkenen.

Wat vragen wij

Je herkent jezelf in de gevraagde kwaliteiten en beschikt over een afgeronde relevante opleiding op HBO/WO niveau. Je hebt affiniteit met bouw- en woningtoezicht en/of milieurecht. Ervaring als jurist bij een overheidsorganisatie is een pré.

Mis je de ervaring en ben je toe aan een frisse start van je carrière? Dan kunnen wij jou ook de mogelijkheid bieden om als starter aan de slag te gaan. Hierbij vinden we het belangrijk dat je de ruimte zoekt om je te wikkelen en dat je passie hebt voor het werken aan de inrichting van de schaars beschikbare ruimte. In de brede zin van het woord.

Waarom jij kiest voor werken bij de ODMH?

Wil jij een baan die ertoe doet? Dan is een baan bij de ODMH echt iets voor jou.

Wij willen de wereld mooier maken. Zodat inwoners en ondernemers nu én in de toekomst in een veilige, duurzame en gezonde omgeving kunnen wonen en werken.

Via Werken bij ODMH - Omgevingsdienst Midden-Holland kan je meer zien over ons mooie werk.

Verder bieden wij

 • Ben je een starter dan bieden we jou een salaris van maximaal € 4.671,- bruto per maand (aanloopschaal 10) bij een 36-urige werkweek.
 • Het salaris van een ervaren jurist bedraagt maximaal € 5.021,- bruto per maand (schaal 10A) bij een 36-urige werkweek, waarbij doorgroei naar uitloopschaal 11 (maximaal € 5.372,-) tot de mogelijkheden behoort.
 • We starten met een dienstverband voor een jaar.
 • Een individueel keuze budget (IKB) van 17,05% in aanvulling op je salaris dat je kan opnemen wanneer het jou uitkomt.
 • Een online leeromgeving via GoodHabitz die altijd voor jou beschikbaar is met een gevarieerd aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden.
 • Regelmatig informele activiteiten zoals gezondheidsevenementen, afdelingsuitje en een gezellig eindejaarsfeest.
 • De ODMH is goed bereikbaar, zowel met de trein als met auto.
 • Ons parkeerterrein heeft parkeerplekken met elektrische laadpalen.

Ben je enthousiast?

Solliciteer dan direct via dit formulier. Dat kan tot en met 15 december 2022. Wij kijken ernaar uit om je te ontmoeten en nemen zo snel mogelijk contact met je op om kennis te maken. Dit kan ook al voor de sluitingsdatum zijn.

Heb je vragen?

Heb je vragen over de functie?
Bel of whatsapp dan met Natasja van Elderen, teamleider juridische zaken via
06 - 83 19 40 47.
Bel of Whatsapp voor informatie over de sollicitatieprocedure met Lies Middelkoop, HR-adviseur via 06 - 83 56 55 56.