Goede plannen kinderklimaattop

Gepubliceerd op 21 oktober 2022

Basisschool De Bron uit Reeuwijk-Dorp had vandaag volgens de jury het beste idee bij de Kinderklimaattop van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De leerlingen van groep 8 presenteerden hun ideeën voor de inrichting van een speelplek in eigen dorp. De kinderen zelf verkozen tijdens de top groep 7 van de Speel- en Werkhoeven uit Bodegraven tot publiekswinnaar. Maar de echte winnaars van de Kinderklimaattop zijn wij allemaal!

Meer dan 180 leerlingen waren in de afgelopen weken bezig met hun en ónze toekomst. De Kinderklimaattop van onze gemeente stond dit jaar in het teken van klimaatadaptatie. Leerlingen van acht klassen uit zeven basisscholen uit Bodegraven-Reeuwijk verdiepten zich op school in hitte, droogte, hevige regenbuien en biodiversiteit.

Op basis van de les maakten ze nieuwe duurzame ontwerpen voor drie speelplekken in de gemeente. Vandaar presenteerden ze, in het Evertshuis, hun eigen idee over de inrichting van die speeltuin. Een jury van deskundigen uit de gemeente en de leerlingen zelf kozen de twee beste ideeën.

“De grote winst van de Kinderklimaattop is dat kinderen zich meer bewust worden van hun omgeving,” vertelt wethouder en juryvoorzitter Robin Kersbergen. “Het gaat om hun toekomst, om hun eigen plekje daar in, om wat zij er zelf aan kunnen doen om onze planeet mooi en leefbaar te houden. Voor de kortere en de langere termijn.” Aanstaand klimaatburgemeester Arthur van Dijk, ook jurylid, vult hem aan:. “We waren allemaal erg onder de indruk van de kwaliteit van alle ontwerpen en de verfrissende blik van de kinderen. En daarmee zijn niet alleen de leerlingen van De Bron en de Speel- en Werkhoeve vandaag een winnaar, maar wij allemaal!”

Juryprijs en publieksprijs
Met hun idee wonnen de leerlingen van De Bron de Juryprijs. De jury bewonderde hun suggestie voor klimop en een groenmuur en vond dat ze goed gebruik maakten van de ruimte. Het bedachte watersysteem is heel erg creatief, en de leerlingen lieten zien dat ze begrepen wat hittestress en biodiversiteit is. Ze hielden goed rekening met de uitvoerbaarheid en hadden mooie speeltoestellen bedacht.

De Publieksprijs was voor de meiden van de Speel- en Werkhoeve. Zij hadden zich gefocust op het opwekken van energie. De enthousiaste groep had een prachtige plattegrond gemaakt met originele speeltoestellen, die ook de andere kinderen erg aansprak.

De beide scholen winnen een geldbedrag van € 500,00 om in te zetten voor duurzaamheid op hun school.

Organisatie
De gemeente Bodegraven-Reeuwijk organiseert de Kinderklimaattop jaarlijks in samenwerking met de Omgevingsdienst Midden-Holland.  De kinderen van De Bron (Reeuwijk-Dorp), De Wegwijzer (Driebruggen), KC Wereldweijde, Prinses Beatrixschool, Speel en Werkhoeve, Da Costaschool en IKC Schatrijk (alle vijf uit Bodegraven) waren de enthousiaste deelnemers.