CNME De Zwanebloem gaat digitaal!

Gepubliceerd op 29 april 2021

Vanuit het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie de Zwanebloem (CNME de Zwanebloem) ontwikkelt en coördineert de ODMH activiteiten op het gebied van Natuur- en Milieueducatie. Wij doen dit met name voor leerlingen van basisscholen in de regio Midden-Holland.

Divers aanbod van lessen

Het kantoor van De Zwanebloem en onze leszolder zijn gevestigd aan de Bloemendaalsweg bij de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden. Hier komen de kinderen van diverse scholen uit de regio om lessen te volgen. Daarnaast hebben we nog een groot aanbod aan gastlessen en leskisten (zie www.nmemiddenholland.nl)

We hebben voor de verschillende groepen van de basisscholen een divers aanbod van lessen. Een paar voorbeelden:

  • Afval bestaat niet
  • Beestenboerderij
  • Onderzoek op de boerderij
  • de Eigen Lijf les.

Voor deze lessen wordt de hele zolder aangepast en staat het vol met materialen zodat de kinderen in de verschillende hoeken zelf kunnen ontdekken en ervaren. Dit doen ze onder de begeleiding van ons team van kundige en enthousiaste (vrijwillige) lesbegeleiders.

Digitaal les geven

De Eigen Lijf les moest door de huidige maatregelen aangepast worden om digitaal op school gegeven te worden. Het is een les waar flink wat onderwerpen aan bod komen: spijsvertering, bloedsomloop, botten en spieren, huid en haar en zintuigen.

Kinderen komen in contact met veel materialen zoals: modellen van het gebit, hart, gewrichten, middenrif, oog en oor maar werken ook met microscopen om bloedcellen en haren te bekijken.

Reacties van scholen

De scholen reageerden enthousiast op ons voorstel voor een digitale les. Daardoor was het opstellen van het rooster en ook  een breng- en haalrooster voor de materialen snel rond. Voor de lesbegeleiders was het wel even wennen, want er is veel minder interactie  met de kinderen.

Na de inleiding door onze vrijwilliger, via teams nam de docent het praktijk gedeelte van de les in de klas voor haar rekening.

Vragen over wat doet roken met je longen, hoe lang is een darm nou eigenlijk, hoe leer je eigenlijk braille lezen, werden allemaal beantwoord.

Het was spannend om op deze manier les te geven. Van de kinderen kregen we ontzettend positieve reacties en zelfs een beoordeling zeer goed! Ook de docenten waren dik tevreden over deze manier van lesgeven.

Deze manier van lesgeven is zo goed bevallen dat we de Eigen Lijf les op school, als extra mogelijkheid gaan opnemen in ons aanbod. Hierdoor kunnen we nog beter inspelen op de vraag van de scholen.