Bodemsanering moestuin Zorgboerderij Gouda

Gepubliceerd op 6 oktober 2021

De Omgevingsdienst Midden-Holland voert een bodemsanering uit op het achterterrein van Zorgboerderij Gouda aan de Bloemendaalseweg.

Bodemsanering moestuin Zorgboerderij Gouda

De Omgevingsdienst Midden-Holland voert een bodemsanering uit op het achterterrein van Zorgboerderij Gouda aan de Bloemendaalseweg. Er ligt hier een moestuin. De bodemsanering is nodig omdat dit voorjaar uit onderzoek bleek dat het loodgehalte in de grond hoger is dan de norm die hiervoor in Zuid-Holland wordt gehanteerd. Lood kan negatieve effecten hebben op de gezondheid, vooral bij kinderen tot 6 jaar.

In heel Zuid-Holland komt in lang bewoonde gebieden lood in de bodem voor. Daarom liet de provincie bodemonderzoek doen op plaatsen waar mensen rechtstreeks met grond in aanraking komen, zoals  kinderspeelplaatsen en volkstuinen. In een deel van de moestuin van de zorgboerderij blijkt het loodgehalte te hoog. Wij brengen als saneringsmaatregel een laag schone grond (60 centimeter) aan. Om in de toekomst het onderscheid tussen de verschillende bodemlagen te kunnen maken, brengen we eerst een tussenlaag van grof zand aan (signaallaag).

De werkzaamheden duren ongeveer drie weken. Alle “normale” activiteiten zoals dagbesteding en verkoop in de winkel gaan gewoon door.

Neem voor meer informatie contact op met ODMH  Team Bodem en archeologie