Dit jaar een andere Boomfeestdag

Gepubliceerd op 24 september 2020

Dit jaar wordt de Boomfeestdag net even anders dan de voorgaande jaren. Er is namelijk gekozen om twee Voedselbosjes aan te leggen in plaats van bomen te planten.

Goudse Boomfeestdag: donderdag 29 oktober 2020

Jaarlijks organiseert de ODMH (CNME De Zwanebloem) de boomfeestdag voor de gemeente Gouda. De gemeente hecht eraan dat leerlingen tijdens hun basisschoolperiode leren hoe belangrijk groen is voor een leefbaar klimaat en een gezonde en duurzame stad. Door de boomfeestdag worden leerlingen actief betrokken bij het plaatsen van meer groen in de stad.

Dit jaar wordt het extra leuk omdat de bomen en planten nog iets extra’s opleveren; voedsel. Dit zorgt voor nog een extra koppeling met een duurzame stad; leren over de lokale voedselproductie.

Op donderdag 29 oktober zal dit mooie feest de hele dag op twee locaties gevierd worden, in de ochtend met wethouder Hilde Niezen, en in de middag met een kinderwethouder van Gouda.

Voedselbosjes

Een Voedselbosje is een soort moestuin, maar dan eentje met minder onderhoud. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Bij het bosje hoort ook een lesprogramma, waar de winnende scholen mee aan de slag gaan.

Vergroenen van schoolpleinen

De bosjes worden aangelegd op het schoolplein van de betreffende school. Op deze manier vergroenen scholen hun schoolpleinen.

Initiatief van IVN

De IVN is initiatiefnemer van dit plan voor de Voedselbosjes en in samenwerking met de gemeente Gouda, de ODMH en de Brede School worden de twee Voedselbosjes gerealiseerd.