Maaike, handhavingsjurist


In mijn vak moet je ook houden van onderzoeken en kunnen rechercheren.

Ik ben handhavingsjurist bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht. Deze afdeling bestaat uit drie teams: Toezicht en handhaving, Vergunningverlening en ons team Juridisch en plantoetsing. Samen zorgen wij ervoor dat inwoners en ondernemers de regels van bouw- en woningtoezicht naleven. We vertellen wat wel en wat niet mag volgens de regels van de gemeenten en waarom dat dan is. We hebben allemaal zo onze voorkeur binnen het werk. Ik vind vooral de aanpak van permanente bewoning van recreatiewoningen interessant. Daar moet je veel bij rechercheren en dat trekt mij aan.

Echt veelzijdig werk

Het leuke aan het werken bij de ODMH is dat we voor meerdere gemeenten tegelijk werken. Mijn werk wordt dus nooit eentonig. Het wisselt qua gebied van stedelijk tot landelijk, qua opdrachtgever en ook inhoudelijk.
Van monumentenzorg tot permanente bewoning van recreatiewoningen.

Samenwerken en gezelligheid

Ik ben geïnteresseerd in monumenten en monumentenzorg. Samen met toezichthouders zet ik me in voor monumenten. Toezichthouders constateren achterstallig onderhoud. Ik schrijf vervolgens de overtreder aan. Als monumenten goed zijn onderhouden en er mooi uitzien, is dat goed voor het toerisme en dat is weer goed voor de regio. De afdeling is heel collegiaal, ik kan altijd inhoudelijk sparren en er is ook ruimte voor gezelligheid en een geintje. We hebben veel plezier met elkaar. Dat draagt volgens mij ook weer bij aan de kwaliteit van het team en het uitvoeren van de werkzaamheden.

Ik draag iets bij aan de maatschappij

Ook zo’n mooi gebied waar het goed recreëren is in onze regio is het plassengebied. In het plassengebied handhaven we de vele bouwwerken op natuurpercelen. Als iedereen doet wat hij wil, dan ziet zo’n gebied er straks niet meer zo mooi uit. Door tijdig in te grijpen, draag ik bij aan de kwaliteit van de omgeving.

Je moet wel durven door te pakken

In deze functie moet je scherp zijn en goed kunnen schakelen. We moeten op een klantvriendelijke manier kunnen handhaven. Dat vraagt om een rechte rug en met een glimlach je mannetje blijven staan. In sommige gevallen ben ik nu eenmaal de brenger van een minder leuke boodschap voor een inwoner of een ondernemer. We handhaven de regels die we met elkaar hebben opgesteld. Anders zou de omgeving een puinhoop worden.


Maaike, handhavingsjurist_verkleind