Bert, jurist BWT


Ik hou van snel schakelen

Ik werk bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht als handhavingsjurist. De afdeling zorgt ervoor dat burgers en bedrijven de wet en regelgeving op het gebied van bouw- en woningtoezicht naleven. Het grootste gedeelte van mijn werk komt van inwoners die een klacht hebben. Dat kan bijvoorbeeld een klacht zijn over illegaal bouwen. Er kan dan sprake zijn van bouwen in afwijking van een vergunning of zelfs zonder vergunning.

Beoordelen klachten en schakelen met toezichthouders

Wat ik doe als ik een klacht krijg? Dan schakel ik met een van onze toezichthouders. Die beoordeelt ter plaatse of de klacht terecht is. Samen beoordelen we dan hoe ernstig de overtreding is, of anderen er veel last van hebben of dat het een gevaarlijke situatie is. Als dat zo is moeten we snel schakelen. Daar hou ik van; het houdt mijn werk dynamisch.

Bij ODMH werk ik niet op de automatische piloot

In eerdere banen werkte ik samen met omgevingsdiensten. Ik kende ze als professionele organisaties. Er zit hier veel kennis bij elkaar en dat spreekt me ontzettend aan. Dus toen er een vacature bij ODMH voorbij kwam heb ik direct gesolliciteerd. Er werd hier niet moeilijk gedaan over het feit dat ik wat ouder ben. En dat merk ik nu ook in de praktijk. ODMH triggert mij om mijn werk niet op de automatisch piloot te doen. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier nog veel kan toevoegen. Dat vind ik echt fantastisch.

Hier kan ik iets betekenen voor alle bewoners van Midden-Holland

Laatst ging ik met een toezichthouder naar een boer met een weiland. Hij gebruikte dat weiland voor de opslag van goederen. Dat is niet de bedoeling. Bij aankomst werden we opgewacht door een norse boer. In het verleden had hij namelijk niet al te beste ervaringen met de gemeente.

We hadden voor de overtreding gewoon een officiële brief kunnen sturen maar door in gesprek te gaan krijg je meer begrip over en weer. Ik vind het mooi om te zien hoe we dan samen tot een oplossing komen. Helaas kunnen we dat niet bij iedereen zo doen. Maar deze aanpak spreekt mij wel het meeste aan. We zijn er tenslotte voor alle bewoners in Midden-Holland.

Meedenken met onze opdrachtgevers

In mijn werk is het belangrijk dat je goed kunt schakelen en communiceren. Ook heb je overtuigingskracht nodig. Onze opdrachtgevers (gemeenten) verwachten dat we met ze meedenken daarom helpt het als je praktisch en oplossingsgericht bent. En niet onbelangrijk als jurist: nauwkeurig!


Bert Vringer_verkleind