Officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland


Zwemmen in natuurwater is nooit zonder risico. Natuurwater wordt immers niet continu gezuiverd, zoals zwemwater in zwembaden. De kwaliteit van het zwemwater van meren, plassen en speelvijvers kan gedurende de zomermaanden snel veranderen.

Het zwemseizoen voor de officiële zwemwaterlocaties in natuurwater loopt van 1 mei tot 1 oktober. De zwemwaterinspecteurs van de ODMH controleren deze zwemwaterlocaties op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Als de kwaliteit van het zwemwater niet voldoet aan de gestelde normen informeren wij u hierover via:

Er is ook een app voor zwemwater. Als u die downloadt kunt u via uw mobiel ook de actuele informatie per zwemwaterlocatie bekijken.

Maatregelen

Afhankelijk van de uitslag van de controle kan de ODMH een maatregel instellen.

Dit kan zijn:

 • een waarschuwing;
 • een negatief zwemadvies;
 • een zwemverbod.

Overigens, de controles van het zwemwater vinden alleen plaats bij de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland. Deze locaties kunt u vinden op www.zwemwater.nl.
Buiten het zwemwaterseizoen vinden geen controles meer plaats.

Zwemwater.nl

Op www.zwemwater.nl vindt u actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. U kunt via de kaart inzoomen op een locatie.
Per locatie staat aangegeven welke voorzieningen er zijn en welke eventuele maatregelen van toepassing zijn.

Bereikbaarheid ODMH tijdens zwemwaterseizoen

 • Zwemwatertelefoon
  Het nummer van de zwemwatertelefoon is 0800 9036. Dit nummer is (van 1 mei tot 1 oktober) dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Via dit nummer krijgt u algemene en zo nodig toegespitste actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater, de veiligheid en mogelijke gezondheidsrisico’s. Als u gezondheidsklachten krijgt na het zwemmen kunt u deze ook melden via dit nummer. Buiten kantooruren krijgt u via een informatiebandje de meest recente informatie.
 • Zwemwater@odmh.nl
  U kunt vragen stellen over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland. Ook kunt u eventuele gezondheidsklachten melden.
 • Persberichten
  Door middel van persberichten en Twitter informeert de ODMH de pers, radio en (indien nodig) tv, zowel lokaal als regionaal en (indien nodig) landelijk.
 • Communicatieadviseur Zwemwater
  Dagelijks, tijdens kantooruren, bereikbaar via zwemwater@odmh.nl en 0800 9036.
  Voor Persvragen,  via 0800 9036, van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur.