Bodemsanering
Bij bodemsanering maken we onderscheid in:
- gevallen van ernstige verontreiniging: tenminste één stof overschrijdt de interventiewaarde in een bodemvolume van meer dan 25 m3 vaste bodem en/of 100 m3 grondwater;
- vanaf 1 januari 1987 ontstane verontreinigingen (zgn. ‘nieuwe’ verontreinigingen): deze moeten volledig worden verwijderd ongeacht de omvang;
- niet-ernstige verontreinigingen: alle overige verontreinigingen.
Bodemsanering is wettelijk verplicht als het verontreinigde terrein niet meer geschikt is voor het huidige of geplande gebruik. Ook als u gaat graven in een geval van ernstige bodemverontreiniging bent u aan het saneren en dient u enkele procedures te volgen.
Gebruik e-Herkenning
Voor een aantal formulieren op deze pagina hebt u e-Herkenning nodig met beveiligingsniveau 2. Aan het einde van elk formulier staat een knop VERZENDEN. Op het laatste scherm kunt u een mailadres invullen. Naar dat mailadres wordt een bevestiging van ontvangst verstuurd.
Procedures
Er zijn twee procedures:
De eenvoudige procedure
Bij een bodemsanering die niet verder reikt dan uw eigen terrein, kunt u kiezen voor de versimpelde procedure van het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). U kunt hiervoor gebruik maken van onze digitale meldingsformulieren.
Voor de zes formulieren hieronder dient u gebruik te maken van e-Herkenning met beveiligingsniveau 2.
- BUS melding categorie tijdelijk uitplaatsen
- BUS melding categorie immobiel
- BUS melding categorie mobiel
- BUS evaluatie categorie tijdelijk uitplaatsen
- BUS evaluatie categorie immobiel
- BUS evaluatie categorie mobiel
Na een melding bij het bevoegd gezag kunt u binnen vijf weken beginnen met de sanering. Uiterlijk 1 week voor de startdatum van de BUS-sanering meldt u dit bij de ODMH met het Meldingsformulier Start sanering (voor dit formulier heeft u ook e-Herkenning beveiligingsniveau 2 nodig).
Het bereiken van de einddiepte van de ontgraving en de beëindiging van de sanering kunt u melden via info@odmh.nl.
De complexe procedure
Bij een complexe bodemsanering geldt de normale procedure van maximaal vijftien weken na melding, waarbinnen de vergunning wordt verleend. U moet daarvoor een saneringsplan indienen bij de ODMH.
Een saneringsplan wordt doorgaans opgesteld door gespecialiseerde bodemadviesbureaus. Voor een melding bij de ODMH dient u, afhankelijk van wat u gaat doen/situatie is, gebruik te maken van onderstaande formulieren:
- Melding nieuwe verontreiniging
- Beschikking ernst/spoed
- Beschikking saneringsplan
- Beschikking ernst/spoed saneringsplan
- Beschikking evaluatieverslag
- Beschikking nazorgplan
- Beschikking evaluatieverslag en nazorgplan
De melding stuurt u naar info@odmh.nl . Na uw melding ontvangt u een beschikking van ons. In deze beschikking staat of wij instemmen met uw saneringsplan.
Uiterlijk 2 weken voor de startdatum van de sanering meldt u de start bij de ODMH door middel van het Meldingsformulier Start sanering (voor dit formulier heeft u e-Herkenning nodig met beveiligingsniveau 2).
Voor het melden van het bereiken van de einddiepte van de ontgraving en de beëindiging van de sanering kunt u de volgende formulieren downloaden:
- Meldingsformulier bereiken einddiepte ontgraving bodemsanering
- Meldingsformulier beëindiging sanering (voor dit formulier heeft u e-Herkenning nodig met beveiligingsniveau 2 nodig).
Voor machtiging van een adviseur gebruikt u dit formulier: Machtigingsformulier Adviseur Bodemsanering (docx, 29 kB).
Erkend aannemer en milieukundig begeleider
Wilt u een bodemsanering laten uitvoeren? Controleer dan of de aannemer en de milieukundig begeleider erkend zijn. Op de website van Rijkswaterstaat Leefomgeving kunt u dit nagaan. Als een bodemsanering niet door een erkend milieukundig begeleider is begeleid, accepteren wij het evaluatieverslag van de sanering niet.
Subsidie Bodemsanering bedrijfsterreinen
De bodem van sommige bedrijfsterreinen is in het verleden verontreinigd geraakt. Als het gaat om een ernstige verontreiniging die met spoed gesaneerd moet worden, geldt een saneringsplicht voor eigenaren of erfpachters. De overheid heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. De inschrijvingstermijn hiervoor is verlopen. Wel zijn er nog mogelijkheden via de cofinancieringsregeling.
Alle “nieuwe” verontreinigingen (ontstaan vanaf 1 januari 1987) moeten volledig worden verwijderd ongeacht de omvang. Verontreinigingen als gevolg van een calamiteit moeten direct worden verwijderd. U bent verplicht de verontreiniging te melden bij de ODMH: handhavingbodem@odmh.nl
Voor “nieuwe” verontreinigingen die al enige tijd in de bodem aanwezig zijn, is het verstandig eerst een bodemonderzoek met een plan van aanpak in te dienen bij de omgevingsdienst, ter attentie van het team Bodem en Archeologie.
Sanering van een niet-ernstige bodemverontreiniging is wettelijk niet verplicht. Soms kan het toch wenselijk zijn om de verontreiniging te verwijderen. De ODMH adviseert de verontreiniging in de volgende situaties te saneren:
- ter voorkoming van waardevermindering bij eventuele (toekomstige) verkoop;
- stankoverlast;
- verdere verspreiding van de verontreiniging;
- mogelijk toekomstige overschrijding van de perceelgrenzen; de eigenaar kan daarna eventueel aansprakelijk worden gesteld;
- mogelijke aantasting van kabels en leidingen.
Wanneer u besluit de verontreinigde grond te verwijderen, kunt u het plan van aanpak en het evaluatierapport ter goedkeuring indienen bij de omgevingsdienst. Wij reageren binnen twee weken of het plan akkoord is. In het geval van een evaluatierapport kunnen wij schriftelijk bevestigen dat de bodemverontreiniging is verwijderd. U kunt uw plan van aanpak en/of evaluatierapport aan ons voorleggen per mail of per post.
In deze rubriek
Contact
U kunt bellen met de ODMH 088 54 50 000 als u vragen heeft of nadere informatie wilt. U kunt vragen naar een medewerker van het team Bodem en Archeologie. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier.