Adviseur Duurzaamheid


Ga jij ervoor zorgen dat de eerste wijken in onze regio van het aardgas af gaan? Ben jij de duurzaamheids­vraagbaak bij één van onze zes gemeenten? Weet jij makkelijk een netwerk op te bouwen? Dan heeft ons team Duurzaamheid te Gouda per direct plek voor jou als

Ervaren adviseur Duurzaamheid (duurzaamheidsambassadeur)

voor 32 uur

Het team Duurzaamheid bestaat momenteel uit 15 mensen die werken aan duurzaamheid en natuur- en milieueducatie. We ondersteunen onze klantgemeenten en provincie bij het uitvoeren van hun duurzaamheids­beleid. Jij zit bij hen aan tafel om hieraan mee te werken.

En we zijn regionaal actief. Bijvoorbeeld als trotse trekker van de regionale energiestrategie, waarin we met verschillende partijen uit de samenleving samenwerken om de transitie naar een duurzame energievoorziening tot stand te brengen.

Wat is jouw uitdaging als ervaren adviseur duurzaamheid (duurzaamheidsambassadeur)?

Als duurzaamheidsambassadeur opereer je voor een gemeente als spin in het web. Zij kunnen bij jou altijd terecht voor advies over duurzaamheid. Je werkt daarom ten minste één dagdeel per week op het gemeentekantoor. Je voert daar projecten uit en coördineert en bewaakt de werkzaamheden van andere collega’s. Je verspreidt de kennis en ervaringen in de rest van de regio en andersom.

Naast projecten in je ambassadeursgemeente werk je ook mee aan projecten voor je collega-ambassadeurs en aan regionale projecten. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het begeleiden van gesprekken met belanghebbenden over het afkoppelen van het aardgasnet;
 • het aanbesteden van een concessie voor elektrische laadpalen;
 • het enthousiasmeren van het lokale bedrijfsleven om bij te dragen aan de regionale energietransitie;
 • het ondersteunen van postcoderoos-projecten;
 • begeleiden van windenergie-initiatieven vanuit de gemeente;
 • het stimuleren van verduurzaming van gemeentelijke gebouwen of sportaccommodaties.

Welke projecten jij gaat uitvoeren hangt af van de wensen van de gemeente(n), de kennis en ervaring die jij meebrengt en de werkverdeling binnen het team.

Ervaring in duurzaamheid? Communicatief sterk?: dat ben jij!

Je beschikt over een HBO/WO werk- en denkniveau en hebt minimaal vijf jaar ervaring met duurzaamheidsvraagstukken en energie in het bijzonder. Verder heb jij:

 • ruime ervaring met projectmatig werken;
 • een goede bestuurlijke en organisatiesensitiviteit;
 • ervaring met besluitvormingsprocessen bij gemeenten en provincie;
 • zeer goede communicatieve eigenschappen met oog voor verschillende belangen;
 • goede schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal.

We verwachten dat je onderwerpen weet te verbinden en dat je een project kunt opschalen en/of kunt verbreden van de ene gemeente naar de andere. Kwaliteit en klantvriendelijkheid zijn de sleutelwoorden waar je samen met je collega’s voor staat. Je hebt geen moeite om op mensen af te stappen en je kunt met enthousiasme een heldere presentatie geven.

Wat bieden wij jou?

 • Een aanstelling voor de duur van één jaar, met perspectief op een aanstelling voor onbepaalde tijd;
 • een salaris van maximaal € 4.225,- bruto per maand (schaal 10) bij een 36-urige werkweek, afhankelijk van opleiding en ervaring. Doorgroei naar een uitloopschaal is mogelijk;
 • een deskundig en gedreven team van duurzaamheidsprofessionals;
 • een ontzettend leuke functie in een professionele omgeving waarin veel ruimte is voor persoonlijke groei en eigen initiatief!

Werken bij de ODMH

betekent werken in een collegiale en ambitieuze overheidsorganisatie, prima arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden, ruime mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en een breed takenpakket waar groei in zit.

Ben je enthousiast?

Solliciteer dan door jouw CV en een motivatie te mailen naar solliciteren@odmh.nl.

Heb je nog vragen over de functieneem dan contact op met Marcel Langeveld, teamleider Duurzaamheid, 088 - 54 50 293 of  06 13 43 67 11.

Bel voor informatie over de sollicitatie­procedure met Liesbeth van der Poel,
P&O adviseur, 088 - 54 50 371 of 088 - 54 50 301.

De ODMH draagt bij aan een veilige, duurzame en gezonde leefomgeving.  Dit doen we door milieutaken in de hele regio en bouw- en woningtoezichttaken in een gedeelte ervan uit te voeren in opdracht van de regiogemeenten en de provincie Zuid-Holland.