Grote opkomst informatie avond Gouda Aardgasvrij

Gepubliceerd op 27 februari 2020

De Goudse Schouwburg zat op maandagavond 17 februari bomvol met geïnteresseerde bewoners. Ruim 700 inwoners zijn afgekomen op bijeenkomst die ging over ‘Nieuwe energie voor de stad’!

Al veel bewoners hebben de stap gezet richting aardgasvrij. Op deze avond zijn zij verder geïnformeerd over maatregelen die zij nu al/nog meer kunnen nemen om hun woningen energie zuiniger te maken: van isoleren tot LED verlichting, en gratis advies van een energiecoach tot financieringsmogelijkheden.

Warmtevisie

ODMH informeerde de inwoners over de warmtevisie. De belangrijkste vragen zijn; wat wordt het warmte alternatief, en wanneer ben ik aan de beurt? Deze vragen zijn voor Gouda niet eenduidig te beantwoorden. De oplossing zal per wijk of buurt verschillen. Het tempo hangt ook af van hoe de bewoners er zelf tegenaan kijken en dat werd deze avond voor het eerst gepeild.

De reacties waren overwegend positief. ‘Mijn gasketel moet binnenkort worden vervangen, dus doe dan maar meteen aardgasvrij’. En er was ook kritisch geluid ‘We moeten het gasnet gebruiken en vol inzetten op waterstof!’ en ook zijn er zorgen,  ‘Denken jullie eraan dat het voor iedereen haalbaar en betaalbaar blijft? Dat het niet is wie het eerste komt wie het eerste maalt?’

Data in kaartbeeld

ODMH heeft ter ondersteuning van de warmtevisie alle data in kaart gebracht. Door te kijken naar rioolvervanging, warmtevraag, eigendomssituatie worden energierijke kansen inzichtelijk. Samen met de inspraak van de inwoners vormen de ‘harde data’ de argumenten en criteria die worden meegenomen in de warmtevisie van de gemeente Gouda.

Meer informatie

https://arcg.is/0bLWLj, deze  web-app wordt aangevuld met actuele data en inzichten