Stookalert

Gepubliceerd op 11 december 2019

Onlangs is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gestart met een voorlichtingscampagne over houtrook. Want houtstokers zijn zich er niet altijd bewust van dat haardvuur of de kachel slecht is voor de gezondheid vanwege de uitstoot van fijnstof en roet.

Een van de middelen die zijn ontwikkeld ten behoeve van deze campagne is het ‘Stookalert’. Dit alert is, in samenwerking met de KNMI, ontwikkeld door het RIVM en geeft per provincie adviezen over wel/niet stoken bij ongunstige en/of slechte luchtkwaliteit. Het advies geldt 24 uur.

Hoe werkt het Stookalert?

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft dagelijks contact met het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut over de weersverwachting. En als het gaat om de luchtkwaliteit beschikt het RIVM over gegevens van www.luchtmeetnet.nl. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Bij een stookalert krijgen abonnees rond 12.00 uur een bericht via e-mail.

Aanmelden Stookalert

Iedereen kan zich inschrijven via www.rivm.nl/stookalert. Daar kunt u uw
e-mailadres invullen en op de knop aanmelden klikken. Na aanmelding ontvangt u een e-mail bevestiging met de titel ‘Aanmelding Nieuwsbrief’. Dit is de nieuwsbrief waarmee het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  het stookalert verstuurt. Het RIVM gebruikt uw emailadres alleen voor het versturen van de Stookalert nieuwsbrief.

Algemene vragen en antwoorden over het stookalert