Nieuwe energie in de Duurzame Stad wedstrijd

Gepubliceerd op 15 mei 2019

10 mei was de ontknoping van de wedstrijd Duurzame Stad van de Toekomst. Zeven teams van vijf verschillende scholen stonden klaar in de raadszaal van het Huis van de Stad om hun plan voor een duurzame wijk in Gouda te presenteren.

Na een hartelijk welkom van wethouder Hilde Niezen beoordeelde een zeskoppige jury, bestaande uit duurzaamheidsexperts uit heel Gouda de ontwerpen. Aan hen de zware taak om een winnaar te kiezen uit de vele goede innovatieve voorstellen van de jongeren.

De wedstrijd

De wedstrijd werd dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door de ODMH in samenwerking met de Stichting Duurzame Stad, in opdracht van de gemeente Gouda. Dit jaar deden naast het GSG Leo Vroman, het Coornhert Gymnasium en het Carmelcollege (locatie Antonius), ook het Driestar College en het Hoornbeeck College mee.

In ontwerpbureaus maakten de leerlingen een duurzame en toekomstbestendige variant van een bestaande wijk in de stad. Deze wijk moest bijvoorbeeld bestand zijn tegen een stijgende zeespiegel en genoeg energie opwekken uit duurzame bronnen.

Hoofdprijs naar het Hoornbeeckcollege

De beste groepen per school presenteerden hun ontwerp met een pitch en in een lobbyronde aan de jury. Allemaal creatieve ontwerpen met innovatieve duurzame oplossingen; zoals de gaskoe, waarvan het methaan wordt opgevangen en gebruikt om het fornuis te stoken en zwarte en witte lamellen op gebouwen, witte om tijdens hete dagen de hitte af te stoten en zwarte om op koude dagen juist de warmte te absorberen. Het was niet makkelijk voor de jury om een winnaar te kiezen uit alle originele ideeën.

Wethouder Rogier Tetteroo maakte de winnaar bekend en benadrukte daarbij het belang van duurzaam onderwijs. Hij was blij verrast over alle ideeën om Gouda en omgeving toekomstbestendig te maken.

De hoofdprijs (een duurzame kookworkshop bij Miss Nice Banana) ging naar het team Groen Gouda van het Hoornbeeck College. Zij vielen op vanwege hun professionele presentaties en een goed inhoudelijk ontwerp. Een tweede en derde prijs waren er voor het Coornhert Gymnasium en het Driestarcollege.