Bijeenkomst over de Limes in Alphen aan den Rijn

Gepubliceerd op 18 maart 2019

De Romeinse Limes staat op de nominatielijst voor voordracht voor Unesco Werelderfgoed. De Limesweg is een onderdeel van de Romeinse Limes en die loopt onder andere door gemeente Alphen aan den Rijn, langs de Oude Rijn. Voordat een locatie Werelderfgoed kan worden moet goed in kaart gebracht zijn wat de kwaliteit is van de archeologische resten.

Daarom is onder leiding van de ODMH een grootschalig archeologisch boor – en proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Dinsdag 12 maart zijn de resultaten van deze (en andere) onderzoeken gepresenteerd. De bijeenkomst vond plaats op een toepasselijke plaats, namelijk in Grand Café De Haven in Zwammerdam. Hier werden in de jaren 70 van de vorige eeuw de beroemde schepen opgegraven.

Nadat de laptop was aangesloten en de extra stoelen tevoorschijn waren gehaald kon wethouder Kees van Velzen de avond openen. In totaal zaten er zo'n 70 geïnteresseerden in de zaal, variërend van eigenaren van percelen waar onderzoek is uitgevoerd, de voorzitter van de erfgoedcommissie tot leden van het genootschap Nigrum Pullum, re-enactors (niet in outfit) en vele anderen.
In ongeveer anderhalf uur kwamen in vogelvlucht alle elementen van het uitvoeren van onderzoek voorbij. Ook de archeologisch onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, zijn uitgebreid besproken geïllustreerd door mooie afbeeldingen en foto's. Net als tijdens de presentatie in Bodegraven werden ook nu weer leuke en interessante vragen gesteld, niet alleen tijdens de presentatie, maar ook achteraf.

De ODMH ondersteunt zijn regiogemeenten bij de uitvoering van de bodemtaken. Daar valt archeologisch onderzoek ook onder.