Zwemwaterseizoen 2018 gestart

Gepubliceerd op 1 mei 2018

Jaarlijks start op 1 mei het zwemwaterseizoen. De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) verstrekt tijdens het zwemwaterseizoen actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland.

Met ingang van 1 mei tot 1 oktober (het zwemwaterseizoen) controleren en handhaven de zwemwaterinspecteurs van de ODMH de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit. Als de situatie aanleiding geeft dan neemt de ODMH maatregelen. Dit kan zijn het afgeven van een waarschuwing, een negatief zwemadvies of een zwemverbod. Geldt voor een zwemwaterlocatie een maatregel dan wordt dit duidelijk aangegeven op het blauwe informatiebord bij de betreffende locatie en op www.zwemwater.nl.

Overige informatievoorziening

Op verschillende manieren kan informatie worden verkregen.

  • Via de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl. Hier staat de actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Via een kaartje kan de gebruiker inzoomen op een locatie. Per locatie is er informatie over de aanwezige voorzieningen bij die locatie én welke maatregelen daar eventueel gelden.
  • De zwemwatertelefoon 0800 9036 is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Via dit nummer krijgen bellers algemene en zo nodig toegespitste actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater, de veiligheidsrisico’s en mogelijke gezondheidsrisico’s. Gezondheidsklachten kunnen ook gemeld worden via dit nummer.
  • Indien de gebruikers vragen hebben over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland dan kunnen zij die ook stellen via zwemwater@odmh.nl.
  • Als de ODMH maatregelen treft worden die getwitterd via @ODMH_Zwemwater.

Zwemmen in rivieren

Zwemmen in de grote rivieren en in kanalen kan levensgevaarlijk zijn vanwege stroming en scheepvaart. Rijkswaterwaterstaat en de Provincie Zuid-Holland waarschuwen voor de grote risico’s die het zwemmen in de grote rivieren met zich meebrengt. De ODMH adviseert om uitsluitend in de officiële zwemwaterlocaties te zwemmen omdat alleen deze locaties gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en zwemwaterkwaliteit.