De ODMH redt bijzondere archeologische vondsten

Gepubliceerd op 6 november 2018

Enige tijd geleden ontving één van de archeologen van de ODMH een verzoek van het Historisch Genootschap Waddinxveen. Hun depot was overvol met vele dozen met archeologische vondsten: een  nalatenschap van een inmiddels overleden amateurarcheoloog.

De nalatenschap

De inhoud van vele dozen bestond uit: scherven aardewerk, flessen, bakstenen, metalen vondsten, enzovoort.

De archeoloog van de ODMH heeft de nalatenschap grondig bekeken. De meeste vondsten betroffen normale en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de periode 1600-1950 waarvan niet bekend was waar het gevonden is. Twee dozen bleken waardevol te zijn. Ze zaten vol met scherven uit de Romeinse tijd en nog belangrijker: er was documentatie waar deze vondsten destijds exact gevonden zijn (en als bonus: een kleurendia van de locatie). De vondsten zijn door amateurs medio 1970 opgegraven in een talud van de toenmalige Henri Lafontainelaan (nu Brederodesingel) in Rijswijk en bestaat uit nagenoeg volledig uitheems Romeins aardewerk. Het vondstmateriaal vormt een waardevolle aanvulling op het weinige wat de Rijswijkse archeologen van deze vindplaats weten.

Overdracht naar gemeente

De ODMH heeft direct contact gezocht met de gemeentelijke archeoloog van Rijswijk. Hij werd enthousiast, want uit de periode van 1950-1975 waren nauwelijks vondsten van amateurarcheologen bij de gemeente bekend. Eind oktober heeft de overdracht van de vondsten aan de gemeente Rijswijk plaatsgevonden.

Betekenis vondst

Welke betekenis deze vondsten heeft voor de geschiedenis van Rijswijk, wordt nu onderzocht. Maar het belangrijkste is dat de toekomst van deze vondsten in ieder geval is veilig gesteld bij de rechthebbende eigenaar: de gemeente Rijswijk. De vondsten worden nu niet vergeten in een onbekend depot in Waddinxveen of in een doosje.