Geslaagde kinderklimaattop in Bodegraven-Reeuwijk

Gepubliceerd op 19 november 2018

Woensdag 14 november was de eerste kinderklimaattop in gemeente Bodegraven-Reeuwijk, georganiseerd door de ODMH. De top voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool stond helemaal in het teken van duurzaamheid. Meer dan honderd enthousiaste leerlingen van vijf scholen zaten klaar tijdens de opening van burgemeester Christiaan van der Kamp. Hij benadrukte het belang van ideeën om energie te besparen en het belang van een top als deze.

De kinderen leerden hoe een windmolen en een warmtepomp werken, maakten een zonnebloem op zonne-energie, dansten op een energieopwekkende dansvloer. In de energiebus was van alles te zien over zonne-energie.

Voor de top hebben de kinderen ideeën ingediend voor energiebesparing op school. Onder leiding van een deskundige jury is woensdag 14 november het beste idee gekozen. Elke groep had veel werk gemaakt van de uitwerking. De ideeën waren heel verschillend. Van een grasdak op de school, een powerkbank op zonne-energie, een CO2-filter om energie op te wekken, tot een leuke manier om plastic in te zamelen. Een keuze maken was niet makkelijk!

Trap je energiek!

Het winnende idee was: “Trap je energiek” van de Verhoeff-Rollmanschool . Een fiets waarmee kinderen tijdens de les energie opwekken voor het klaslokaal én zo gezond blijven. Wethouder Robèrt Smits van duurzaamheid reikte de prijs uit en gaf de school opdracht om het idee samen met basisschool De Bron en de Goede Herderschool verder uit te werken. Deze scholen hadden vergelijkbare ideeën. De gemeente gaat samen met de scholen kijken of het idee uitgevoerd kan worden. “Samen maken we Bodegraven-Reeuwijk een stukje duurzamer en jullie hulp hebben we daarbij hard nodig in de toekomst!” aldus wethouder Smits.

Landelijke kinderklimaattop 2019

De kinderen van de Verhoeff-Rollmanschool vertegenwoordigen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk bij de landelijke kinderklimaattop in maart 2019.