50 leerlingen Ashram College zijn Energiecoach!

Gepubliceerd op 17 december 2018

Op 14 december hebben 50 leerlingen van het Ashram College te Alphen aan den Rijn hun opleiding tot energiecoach afgerond.

Onder de opgeleide coaches zijn leerlingen van de Greenoffice: een enthousiaste groep leerlingen die zich in de school inzetten voor duurzaamheid.

Vandaag hebben de leerlingen een certificaat ontvangen van wethouder Leo Maat. “Deze jonge coaches doen heel goed werk door actief met duurzaamheid aan de slag te gaan en hun omgeving hier bewust van te maken. Zij inspireren anderen en trekken hen over de streep om energiebesparende maatregelen te nemen”, aldus de wethouder.

Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft de leerlingen de afgelopen weken opgeleid, in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn en de school; zij hebben gezamenlijk het energiecoachproject opgezet.

Wat gaan de energiecoaches doen?

De leerlingen gaan gratis energieadviezen geven gericht op kleine duurzaamheidsmaatregelen in huis en het veranderen van gedrag. Door de dagelijkse dingen nét iets anders te doen kun je al veel energie besparen. Opvolging van het advies kan al snel 100 tot 200 euro besparing per jaar opleveren.

Hoe werkt het en voor wie

De leerlingen mogen zelf bepalen aan wie zij advies gaan geven, bijvoorbeeld aan hun buren, vrienden en familie. Voor elk advies ontvangen zij van de gemeente een bedrag voor de duurzaamheidspot van de school. Van dit geld kan de school dan weer duurzaamheidsmaatregelen treffen. Het Greenteam van leerlingen mag meebeslissen waar het aan besteed wordt. Dat draagt ook bij aan bewustwording en educatie. Win-win!