Voor het kappen van een boom heeft u in sommige gevallen een kapvergunning nodig. Per gemeente gelden hiervoor verschillende uitgangspunten. Hieronder een overzicht:

• Bodegraven-Reeuwijk
    Kappen van bomen is in veel gevallen vergunningsvrij. Alleen het kappen van bomen die in de Bomenlijst zijn opgenomen is vergunningsplichtig.
  • Waddinxveen
    Een boom met een stamomtrek van minder dan een meter, op een hoogte van 1 meter en 30 centimeter die niet op de lijst met bijzondere bomen staat, is per definitie zonder vergunning te kappen. Heeft de boom een grotere omtrek en staat de boom in het ‘ Groenstructuurplan’ dan is er een omgevingsvergunning voor de activiteit kappen benodigd.
  • Zuidplas
    Vanuit de APV geldt dat het kappen van bomen alleen vergunningsplichtig is als het een monumentale boom is. Klik hier voor de monumentale bomenlijst, inclusief kaarten.
  • Gouda
    Voor de gemeente Gouda kunt u contact opnemen met de frontoffice van de gemeente, omgevingsloket@gouda.nl.